Оповестиха имената на загиналите в Горни Лом

Черен флаг беше спуснат днес от фасадата на кметството в Горни Лом.

15 души изгубиха живота си в цеха за производство на взривни вещества и утилизация на боеприпаси. Днес е денят, в който скърбим за жертвите:

Инж. Емил Валериев Митков – София
Инж. Валери Петков Цокин – Монтана
Инж. Мирослав Съйков Чернев – София
Емил Илиев Илиев – Монтана
Михаил Димитров Илиев – Горни лом
Венера Евтимова Георгиева – Средогрив
Иван Петров Георгиев – Средогрив
Милка Петрова Ангелова – Средогрив
Румен Александров Ръбин – Монтана
Петър Симеонов Петров – Монтана
Христо Борисов Каменов – Монтана
Пламен Иванов Петков – Чипровци
Петко Костов Иванов – Чипровци
Красимир Димитров Георгиев – Чипровци
Цветан Борисов Михайлов – Монтана”Миджур”
В деня на национален траур знамената на държавните институции са свалени наполовина

Храмовете в цялата страна почитат паметта на загиналите работници от взрива край Горни Лом. Лично патриарх Неофит отслужва заупокойна литургия в столичния храм “Света неделя”.
В службата и в молитвата за душите на загиналите 15 работници от завода „Миджур” се включиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки.
В деня на национален траур знамената на държавните институции са свалени наполовина, а патриарх Неофит призова всички свещеници да се включат в молитвите за загиналите.

“Трябва да има виновни за инцидента”, настоя Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива в завода за взривни вещества и боеприпаси в Горни Лом.

Към главния прокурор Сотир Цацаров опечаленият баща се обърна с думите: „Искам да си свършите съвестно работата, трябва да има виновни, които да понесат отговорност, това е страшна трагедия, 15 семейства са почернени, не искам да се случва на никого това, което се случва на мен”.

Към бъдещите управляващи опечаленият баща се обърна с думите: “Говорите, че ще трябва да се създават работни места, искам да ви помоля, гласувайте закони и създайте условия на младите хора да работят, държавата има нужда от млади хора”. Синът ми започна да работи на 24 години, а сега е на 26 години, той беше принуден да започне работа в завода, за да може да има свой средства, с които да посреща нуждите си. Аз знаех къде отива и той също знаеше”, каза Димитров.

Шестима от загиналите са от Монтана. Преди да намери смъртта си в завода за обезвреждане на мини, 44-годишният Румен дълги години бил без работа. Жена му също е безработна, а имат и син студент. До последно се надявали, че може да жив и да се върне.

„За какво му беше това нещо, да си продаде живота за 200-300 лева, за какво му беше това нещо? Отидох при майка му и си казвахме, че няма да е най-лошото, може да е ръка, крак, но няма да е най-лошото, не сме си го и помисляли. Животът си продължава, още от утре и всеки ще си тръгне с задълженията, а него няма да го има никога вече”, каза през сълзи Цеца Младенова, цитирана от Нова тв.