Ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Денят преди вота е забранен за политическата агитация и разпространяването на информация за социологически проучвания за утрешния вот под каквато и да е форма.

В деня за размисъл секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините. В изборните помещения и пред тях се поставят информационни табели, образци на бюлетините, списъци с партиите, коалиции и независимите кандидати.

За тези избори ЦИК разреши публикуването на междинни социологически проучвания в деня на вота само в социалните мрежи и в личните блогове. Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. Поводът за становището на ЦИК бе писмо от издатели и директори на вестници, телевизии и радиа. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

По данни на ГРАО с право да гласуват за парламент на 5 октомври са общо 6 875 199 души. Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Български гражданин, живеещ извън страната, можеше да заяви намерението си да гласува не по-късно от 25 дни преди изборния ден (9 септември 2014 г.) чрез писмено заявление-декларация за гласуване в секция извън страната по образец.

Избирателни секции на територията в страната има във всички 31 избирателни района. На предстоящите утре извънредни парламентарни избори ще има абсолютен рекорд на броя секции за гласуване извън територията на България. До този момент те са около 450 в над 355 населени места извън страната. Само за Турция те са 136. Във всички 60 държави, в които има разкрити секции, във всяка една от тях, ще има минимум един представител на българската държава и той ще бъде държавен служител, увериха от МВнР. Това означава, че той не членува в никаква политическа организация, което ще важи и за 136-те избирателни секции в Турция, обясниха от министерството. Общият брой на членовете на секционни избирателни комисии /СИК/ зад граница е 2140 души – по петима членове в 428 секции. От тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите 1540 са попълнени по предложение на МВнР и на ръководителите на дипломатическите мисии, пише Кросс.