КТ „Подкрепа” – Бургас раздаде 150 ваучера за безплатни юридически консултации

КТ „Подкрепа” – Бургас раздаде  150 ваучера за безплатни юридически консултации по случай Световния ден за достоен труд, който отбелязваме на 7 октомври. В продължение на час експертите на конфедерацията запознаваха бургазлии с инициативата в отворена приемна на ул. „Богориди”.

„ Ваучерите са за консултации, свързани с трудовоправното законодателство, независимо дали става дума за неплатена заплата, неправомерно уволнение или дори за неправомерно назначение. Вече можем да въведем и такъв термин, защото хората не знаят, че три дни преди започване на работа трябва да държат  в ръцете си уведомление до НОИ и трудовия си договор, в който да е отразен размерът  на заплатата и  размерът на годишния отпуск”, каза Иван Костадинов, председател на КТ „Подкрепа” – Бургас.

Освен в Бургас Световният  ден за достоен труд бе отбелязан още в София, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград и Враца.

От КТ „Подкрепа” – Бургас напомнят, че дори и без ваучер всеки може да получи безплатна консултация в централата им на ул. „Антим I” №8.

 

Световният ден за достоен труд се отбелязва на 7 октомври от 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят. Те отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб. През 1999 г. Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство.