Партиите на стартовата линия на преговорите

България е на прага на преговорите между политическите сили, които ще участват в 43-то НС.

ГЕРБ започва преговори с БСП още в понеделник, 13 октомври за съставяне на коалиция в следващия парламент. Още на 7 октомври стана ясно, че Бойко Борисов няма да участва в първия кръг от консултациите, а преговорите ще се водят от три дами – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пък ще ръкововоди групата от социалисти, която ще води консултациите. В групата, ръководена от Стоилов, са и Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

При ГЕРБ и Реформаторския блок настроението и в двете партии една спрямо друга се менят всекидневно. Вчера Радан Кънев, а днес и Петър Москов, заявиха, че разговорите за отделните личности в новото правителство не са приоритетни, което изтри предишната позиция на Реформаторите, че няма да участват в управление, ръководено от Бойко Борисов.

Лидрът ББЦ Николай Бареков също смекчи тона и обяви, че вече е склонен на разговори с Бойко Борисов, Лютви Местан и Волен Сидеров. Той обаче няма да присъства на консултациите, тъй като ще изпълнява задълженията си на евродепутат.

От Патриотичния фронт изразиха готовност за преговори, като поясниха, че единствената партия, с която не биха влезли в коалиция, е ДПС.

Ивайло Калфин пък обясни, че АБВ трудно би подкрепила дясноцентриски кабинет на Бойко Борисов. Той обаче обясни, че кабинет ГЕРБ-БСП ще донесе най-много стабилност в страната и АБВ би могла да допринася за успеха му с програма и идеи, пише Кросс.

 

 

 

1 коментар

  1. Анонимен

    А този просто си е луд.