Международен семинар се проведе в Поморие

От 8 до 10 октомври 2014 г. в Поморие се проведе съвместен българо-турски семинар на тема: „Опазване на околната среда, устойчиво управление на отпадъците и борба срещу изменението на климата чрез компостиране на селскостопански отпадъци“, информираха от Сдружение „Европа и Ние”.

В семинара взеха участие 25 български и турски земеделски стопани и представители на местните заинтересовани страни. Теоретичният панел на семинара включваше основна информация за компостирането, ползите от него, използването на компоста в селското стопанство. Представени и обсъдени бяха ползите от компостирането за околната среда – чрез намаляване на количествата на отпадъците и възможностите за намаляване на емисиите парникови газове в атмосферата. Представиха се и резултатите от процеса на компостиране в двата целеви региона. Проведоха се и практически визити на демонстрационните платформи за компостиране, изградени в земеделски стопанства на територията на Община Поморие, по време на които беше споделен опит, добри практики и познания между българските и турските участници във форума.

Събитието се организира в рамките на проект «Съвместна промоция на компостирането на селскостопански отпадъци – AGROCOMP», финансиран с помощта на Европейския Съюз чрез трансграничната програма по ИПП България – Турция CCI номер 2007CB16IPO008. Проектът се изпълнява от Сдружение „Европа и Ние” в партньорство със Селскостопанската камара на Пънархисар, Република Турция.