Асансьорът в кв. „Гео Милев” е бил в изправност. Човешка грешка и неразумно поведение са причинили инцидента

Асансьорът в кв. „Гео Милев е бил в изправност, човешка грешка и неразумно поведение са причинили инцидента, съобщават от пресцентъра на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В събота вечерта, около 22.30 часа, при инцидент с асансьор в жилищна сграда в квартал “Гео Милев, загина мъж. Асансьорът, в който пътуват двама мъже и една жена, засяда между третия и четвъртия етаж. По своя инициатива, единият от тримата решава да предприеме действия, за да извади хората от асансьора, но в момента, в който отваря вратата и прави опит да скочи на площадката, пада в шахтата. Едва след падането в шахтата, другият мъж се обажда на телефона, указан върху условията за безопасност в самия асансьор. Представители на поддържащата фирма се отзовават на повикването няколко минути по-късно и изваждат невредими двамата, останали в кабината на асансьора.
Кооперацията е нова, асансьорът – също, преминал е всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора.
Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.
Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият – на 20-тата минута.
От страна на пострадалите и живущите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.
При първоначалната проверка от служители на ДАМТН на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора, се установи, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.
ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишни инциденти с асансьор, тъй като в момента става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение.
Инж. Стефан Цанков – председател на ДАМТН апелира към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.
Ръководството на ДАМТН поднася своите съболезнования на семейството и близките на загиналия.

1 коментар

  1. Това е наистина изключително нелеп инцидент.Човек в опитите си да помогне на другите хора и съответно на себе си ето какво се е случило на края.Но то си е казано, ако заседнеш в асансьор да не предприемаш нищо , просто да седи и да чакаш, да се концентрираш и да внимаваш да не изпаднеш в паника.Мястото там е тясно и може да се получи клаустрофобия.През последните месеци доста често се случват инциденти с тези асансьори, надявам, се че ще спрат.