Деца от България и Турция в сътрудничество по проект за опазване на Странджа

Mеждународен проект „Съвместно опазване на регион Странджа за устойчиво развитие“,  събра над 20 ученици от поморийското училище СОУ  «Иван Вазов» и техни връстници от област Кирклалери Турция от 16 до 19 октомври 2014 година в учебен център край Дерекьой в Странджа, които се включиха в дейности, свързани с екологично образование . Сред инициативите бяха посещение на пещерата „Дупница“ и запознаване с живите същества в нея, планински походи и ориентиране в планината, среща с връстници от гимназията „Ататюрк“ в Демиркьой, посещение на град Инеада на брега на Черно море – известен със защитената местност и национален парк „Инеада Лонгос“.  Посещения в природни музеи, както и няколко тематични лекции бяха сред другите акценти в програмата. Програмата включваше работа по групи и активно дискутиране на теми свързани с възможностите за ефективно използване на природните ресурси на Странджа, живите същества в гората и защитените животни, привлекателността на Странджа като обект за туризъм. Различни „зелени“ конкурси, игри и освежаващи дейности, свързани със запазване на общите природни дадености бяха сред другите инициативи по проекта. Освен екологичните теми, проектът се концентрира и въру активен културен обмен с организирането на Вечер на България и Вечер на Турция, където представителите от Поморие представиха филм за града, подробности за туризма и забележителностите в района, както и специфичните за черноморския град традиции. Почерпиха с традиционни български ястия и научиха връстниците си да танцуват право хоро и ръченица.

„Участието в точно такъв тип проект е нестандартно и непознато за нашите ученици. Въпреки това, обаче, всички деца от СОУ „Иван Вазов“(19 десетокласници и 2 седмокласници) приеха предизвикателствата на „еко“ живота сред природата като нещо много любопитно и провокиращо размисъл и положително отношение към околната среда“. Това споделиха Люба Страволемова и Славейка Балакчиева –  ръководители на групата от СОУ „Иван Вазов“.

Проектът се изпълнява в сътрудничество между фондация „Дайко“ от Турция и сдруженията „Европа и Ние“ и  „Зелени балкани“ – клон Поморие .

Станимира Делева и Мария Великова са координатори съответно от „Зелени балкани“ и „Европа и Ние“, които  бяха ангажирани с изпълнението на програмата и осъществяваха връзката с турските партньори. Проектът ще продължи в началото на ноември в Поморие, където ще гостуват деца от област Кърклалери.

Организаторите на местно ниво са предвидили множество дейности, концентрирани около продължаване на дискусиите и полезни практики в областта на устойчивото развитие. Това споделя Станимира Делева от „Зелени балкани“. Делева e сред основните организатори на събитието.

DSC_0296

DSC_0325

DSC_0554

DSC_0579

DSC_0591

DSC_0712

Още снимки тук: