Черньо Чернев: Време е да се изгради мемориален паметник в Поморие, където да бъдат изписани събития и църковни дейци

chernio“Време е в центъра на град Поморие да бъде изграден един общ мемориален паметник по проект „паметна стена”, където да бъдат изписани събития и църковни дейци от отминалите хилядолетия. Днешно Поморие заслужава да знае своето велико минало, с което ние  – съвременниците основателно трябва да се гордеем”, сподели помориецът Черньо Чернев, автор на осем книги, посветени на християнство. Това предложение бе направено от председателя на Фондация “25 века Поморие” Христо Сариев по време на дискусията във връзка с изготвянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие /ИПГВР/ на град Поморие.

Идеята е мемориалът да представлява вертикална каменна вълна, висока 2 метра и с дължина 20 метра, облицована с мрамор или камък, осветена от двете страни с пиедестали за полагане на цветя и венци. От двете страни на тази вълна да бъдат пилоните със знамената на ЕС и Поморие, а в средата пилон с националния флаг на България.

Предложението е:

 за изписване на събития и имената на изявени личности:

1.  Св.ап. Андрей Първозванни основал църковна община в Анхиало

  1. Равноапостолната Св. мчца Севастиана
  2. Ученик на св. ап. Павел – Теофаниос , първия светец на Анхиало
  3. Първият епископ на Анхиало Сотас
  4. Списък на първите пет епископи на църковната община
  5. Архиепископ Теофил – 11 век
  6. Списък с имената на 44 анхиалски митрополити до 1923 г.
  7. Четирима вселенски патриарси от Анхиало:

Михаил ІІІ Анхиалски (1170-1178),

Йеремия ІІ Транос (1572-1579; 1580-1584; 1586-1595), ). Именно той прави Руската църква патриаршия през 1589 г. За него съвременниците му ще кажат, че „свети по-силно от слънцето на Изток”.

Партений І (1639 – 1644).

Василий II (1925)

  1. 8.    Битката на Тервел край Анхиало през 708 г.
  2. Битката на хан Телец край Анхиало през 763 г.

10. Битката на цар Симеон край Анхиало през 917 г.

11. Анхиалски автори на църковна музика, установени в Света гора, и станали известни през ония години в целия православен свят.

Константин Анхиалски,

Григорий Анхиалски,

Йоан Анхиалски и др.

12. Анхиалският книжовник Методий Гемист, автор на уникалното Анхиалско евангелие от 1337 г. Кориците, на което е обсипано с диаманти и бисери.

То е откраднато от Света гора през 1896 г.и в момента е експонирано в Ермитажа – Санкт Петербург с обявена цена от 100 милиона долара.

По време на дискусията бе направено и още едно предложение, което също публикуваме:

 

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА СЪЗДАВАНЕ ДРУЖЕСТВО НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА „АНХИАЛО” ГРАД ПОМОРИЕ

ДО

г-н  арх. Николай Симеонов

ВАМОС-СЪНИ ДЗЗД

София

Е-mail: office@vamosbg.com

 

Уважаеми ГОСПОДА,

Позволете да Ви запознаем с някои наши предложения свързани с развитието на град Поморие. Според нас, те могат да бъдат неотменима част от културния календар на града и важна част от инфраструктурата на Поморие.

 

1.Историческата памет на нашите  съграждани е свързана с романтичното минало на дървените вятърни мелници, разположени край пясъчната ивица между морето и несъществуващите в момента градски солници.

– Предлагаме те да се ситуират като по-малки по размер върху съществуващите вълноломи по източния край на плажовата ивица.

Естествено тези модели  няма да работят, но могат в тях да се продават морски и други сувенири, инфотуристически центрове и други атракционни мероприятия.

Така ще се възроди онази романтична атмосфера от миналото, за което сега си спомняме само от избелелите от времето пощенски картички.

2.Културата на един град е свързана с паметта на починалите съграждани. В това отношение ние съвременниците дължим едно извинение към тях. Не може всяко едно дърво, особено по главната улица да бъде обвито с некролози и чужденците да се питат толкова ли много бандити имате тук, които се търсят от полицията.

– Предлагаме в новия интегриран план да се утвърдят няколко места в града на подходящи улици с нарочно изработени пана, на които опечалените да поставят некролозите.

Така ще се изчисти града от нелицеприятните асоциации у нашите съграждани и летовниците,  с което определено ще подобрим естетизацията на околната среда.

3. Време е да пристъпим решително към въвеждане на нови акценти свързани с рекламата на нашия град. Първо, от чисто икономически причини и второ, от разбирането, че ако сами не си помогнем, други няма сторят това.

– Предлагаме във връзка с това да се изгради Етнографски парк, като обособен обект. В който да се монтират къщи на отделните етнорайони добруджанска, македонска, тракийска, гръцка, влашка и т.н. Във всяка една от тях на втория етаж ще бъде разположена експозиция на бита –носии и предмети. Като на първия етаж ще има  магазин за сувенири от дадения район и малко заведение с оригинални ястия от същия.

Така този етнографски парк ще допринесе съществено за:

Първо, за обогатяване културата на подрастващото поколение

Втора, чисто икономически от получени приходи, наеми и постъпления от билети

Трето, той ще бъде една ефективна реклама за просперитета на курорта Поморие

Нашето виждане е за манастирския двор от 25 декара, който е разположен на възлови транспортни артерии от двете страни на туристопотока, влизащ откъм Бургас и Варна. Община Поморие може да предложи и друго място за етнопарка.

Не на последно място, този етнопарк ще кореспондира успешно с единствения по българското черноморие действащ мъжки манастир, в който има църковно -исторически музей. На територията на този паметник на културата се подготвя и откриването на етнографска збирка за производството на вино-основен отрасъл на Поморие от векове.

-Предлагаме Църковно-историческия музей в манастира да бъде отразен в културния календар на Поморие и на една бъдеща карта на града с обозначени културни обекти за информация и посещения.

5.През изминалата година игумена на нашия манастир „Св.Георги вмчк Победоносец” Негово преосвещество Агатополски епископ Иеротей отправи официално   и писмено едно актуално предложение до община Поморие.

В което обосновано се предлага построяването на паметник на Св.Георги, чиито име носи нашия  манастир и който е патрон на града ни. Посочено е мястото до стените на манастира всред боровите дървета с поглед към старата част на града срещу сградата на пожарната и осветен нощем.

Нашето мнение, че това предложение на игумена трябва да се реализира част по скоро, като неотменим акцент от културния ланшафт на Поморие.

6.В контекста на усилията на община Поморие да подобри комуникациите в самия град е необходимо да се реализира едно наше предложение свързано с тях.

– Предлагаме на ивицата т.н. пясъчна коса между морето и лечебното езеро върху сега съществуващата каменна дига свързваща Поморие с град Ахелой,  тя да се реиновира като крайбрежна пешеходна алея с атракционно влакче между двата курорта.

Оформянето на подходящи пейки и ефектно улично осветление/доп.инфо: лампите ще се захранват от слънчеви панели/, ще допринесе за оптимално  използване на плажа от близо 5 километра, като икономическите резултати са повече от очевидни с разкриването на нови спортни услуги.

Не на последно място и любителите на природата ще имат прекрасната възможност да се насладят на прекрасната панорама.

Ще се прекъсне порочната практика за диво къмпиране и унищожаване на защитена по закон зона на поморийското езеро и действащите солници.

Свързването на двата курорта покрай морето е новата атракция за летовниците.

7.Възпитанието на младото поколение в Поморие е грижа не само  на семействата, но и на изпълнителната власт в лицето на община Поморие.

За нейната реализация освен училищата е необходима и допълнителна информация, която да практика да въведе в познание и географска такава.

-Предлагаме в двора на училище „Иван Вазов” или на друго подходящо място да бъде създадена релефна карта на  България с акваторията на Черно море и заобикалящите я държави.

Подобна имаше преди трийсетина година в двора на началното училище и по неизвестни причини тя беше унищожена по необясними причини.

Самата цветна релефна карта на България, планини, областни градове и селища край брега на българското черноморие, заедно с дълбочините на Черно море ще представлява не само учебно помагало, но и ще предизвика интерес всред туристите в града. Реализацията на тази идея ще бъде важна част от културата на нашия град.

8. Ежегодното провеждане на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица”-Достойно есть в Поморие е с утвърден авторитет в Европа. Самото му провеждане, парада на участниците и изпълненията на църковните хорове привлича стотици желаещи да посетят Поморие всяка година в началото на юни. Той е част от богатия културен календар на Поморие през летния сезон.

Малкото помещение в църквата не дава възможност за повече зрители на тези изпълнения. Видимо ограниченото пространство е проблем и за организаторите.

-Предлагаме пред фасадата на читалище „Просвета 1888 година” по време на Фестивала да се изгради електронна стена, която да излъчва директно концертите.

-Предлагаме също да бъде организирана постоянна изложба от фотоси за проведените концерти с участниците и парадите, които да са експонирани в салона на читалището или на друго подходящо място.

Така и след финала на фестивала, гостите на града ще имат възможност за се докоснат до незабравимата атмосфера на Фестивала. Под всяка една снимка ще има подходящ текст на български, руски и английски езици.

Изготвил:

Черньо Чернев – Магистър по Публична администрация и Европейска интеграция

Автор на осем книги посветени на християнство, като основа на държавността.

 

Поморие, 18 октомври 2014 година

1 коментар

  1. заинтересован

    Браво за находчивата инициатива!Изпратете писмо и до кмета, и до Общинския съвет!Все пак последните взимат решенията!
    Време е Поморие да си възвърне митрополията и да се отдели от Сливен!Поморие не е провинция!Трябва да се премахне тази историческа неправда!