Вие сте тук: Начало » Актуално » Парламентът започва със смяна на Искров

    Парламентът започва със смяна на Искров

    Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. “По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор”, отсече Борисов. “Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение”, каза в отговор и Миков.

    “Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено, вече три месеца, бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец”, посочи Генерала и припомни, че седмици по-рано БНБ е дала на банка “Виктория” лиценз, което означава, че според централния депозитар тогава КТБ е била в добро състояние. “Значи нещо има, което се надявам да разберем”, посочи лидерът на ГЕРБ. “Ние с господин Борисов сме участвали в обсъжданията при президента по темата КТБ и тогава и той, и аз поставихме стриктно въпроса да се действа по закон”, допълни лидерът на БСП. “Изгуби се ценно време. Защо – е въпрос, на който други трябва да дават отговора. Не може постоянно политиците да са отговорни за всичко”, заяви Миков. Борисов пък отбеляза, че се съмнява в достоверността на доклада за Корпоративна банка. “Защото това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че “Виктория” беше купена и тогава всички вие писахте, че я купува КТБ, които са в отлично състояние? Я върнете. Това ще е един месец разлика. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност. Управител, подуправител. Как така?”, ядоса се още веднъж Генерала. И обеща след сформирането на кабинет да каже дали ще се осигурява държавна гаранция за КТБ.

    Според него всички, които са виновни, трябва да си понесат последствията. Борисов отново обясни по времето на управлението на ГЕРБ в най-тежката финансово-икономическа криза те не са позволили нито една банка да се разклати. “Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да подкрепяме банка, това не е в програмите нито на ГЕРБ, нито на БСП, а и товари бюджета”, обясни лидерът на ГЕРБ.

    Борисов бе категоричен, че партията му няма кандидат за поста гуверньор и ще се търси безпартиен човек с възможно най-добрата репутация.

    Такава позиция още в края на 42-ото народно събрание заеха и ДПС. Депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски подготвиха специален закон, който предвижда международен одит на трезора, изваждане на светло на всички кредитополучатели, заемали високи държавни постове, и на реалните собственици на офшорките, получавали заеми.

    Реформаторският блок също свалиха доверието си от настоящия гуверньор Иван Искров и поискаха неговата смяна. В края на миналия парламент Искров с писмо до председателя на Народното събрание изяви готовност да подаде своята оставка, ако парламентът бързо избере негов заместник. По закон гуверньорът на БНБ може да бъде сменен именно ако подаде оставка или при изтичане на мандата на управителния съвет – което ще се случи в средата на следващата година, обобщава “Стандарт”.

     

     

    Горе