СОУ „Иван Вазов“ посреща Деня на народните будители с иконостас

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учителите и учениците на СОУ“Иван Вазов“ гр.Поморие отбелязаха Деня на народните будители с празнична литературно-музикална програма . С музика и слово всички присъстващи отдадоха почит на  огромната армия от учители , духовници , книжовници ,светци и мъченици   от славното ни минало ,които с кръв и перо изградиха от България истинска Държава на Духа  и завещаха на бъдните поколения  да пазят,тачат и обичат Родината ,защото тя стои над всичко .

Кулминация на тържеството бе освещаването на училищния иконостас – истинска педя святост за ум и разум на малки и големи , с  послание за  духовност и родолюбие  в нашите сърца .

Иконостасът,    оригинална изработка в духа на възрожденската традиция, е дело на майстора  дърворезбар , родом от Поморие – Владимир  Ненов . Дървото – стар отлежал дъб – сякаш е оживяло под ръцете на твореца ,за да придаде завършен вид на ликовете на светците .

Отец Петър от храм „Преображение Господне“ освети новата  духовна придобивка и благослови учениците и учителите,като пожела здраве и ревностно преследване на знанието, което дава самочувствие  и сила.

Гости на тържеството бяха д-рМилена Енева ,председател на Общински съвет – гр.Поморие, г-н Илия Джингов, зам.- кмет, и г-н Желязко Страволемов , директор на дирекция по образование и култура .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA