Археологически артефакти са намерени при изпълнението на водния цикъл на град Поморие

vikЦенни археологически находки откриха в кварталите „Север” и „Свети Георги”, при изпълнение на строително-монтажните работи за полагане на водопроводни и канализационни тръби по проекта за рехабилитация на ВиК мрежата на гр. Поморие. Сред артефактите е саркофаг от късната антична епоха V-VI век, останки от крепостни стени, археологически структури, представляващи улична настилка от добре обработени каменни блокове, стени от сгради, мраморна подова настилка, мраморна колона и фрагменти от мраморни облицовъчни плочи.

В момента се извършват спасителни теренни проучвания, като след обработка и консервация на намерените артефакти, те ще бъдат изложени в Историческия музей на град Поморие.

Zona F-Ul.Gladston-20141030_102951

Със свои решения от 17 и 24 октомври 2014 г., Министерският съвет учреди безвъзмездно безсрочно право на строеж в полза на Община Поморие, върху части от  имоти – изключителна държавна собственост и върху имот, представляващ част от морското дъно на Черно море в границите на вътрешните морски води и териториалното море. Учреденото право на строеж е необходимо за изграждане на подводен линеен обект на техническата инфраструктура „Дълбоководно заустване от ПСОВ-Поморие”.

Дейностите са във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие” на обща стойност 96 686 234 лв., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Той е с продължителност 32 месеца и е в съответствие с Общинския план за развитие 2007 – 2013 г., ПРИОРИТЕТ 1: „Развитие на техническата инфраструктура за създаване на условия за икономически растеж и осигуряване на висок жизнен стандарт”, Мярка 1.1. „Рехабилитация и изграждане на водоснабдителни и канализационни мрежи и нови водоеми в населените места”.

Тази публикация е създадена във връзка с Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-C056/ 15.11.2012г. за инвестиционен проект № DIR-51011116-60-144 с предмет „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция  и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

1 коментар

  1. поморие

    С единкуршум два заека!
    Предлагам да се изгради подземен музей там, където са намерени археологическите находки като нова туристическа атракция! Вземете примера на София!