Вдигат здравната вноска до 12%

Здравната вноска, която плащаме всички, да бъде увеличена до 12 на сто, като това започне от следващата година с един процент и с всяка изминала се покачва. Това предложение ще внесе на новия здравен министър Българският лекарски съюз (БЛС), съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Така в Националната здравноосигурителна каса ще започнат да постъпват повече пари още от 2015-а, допълни д-р Райчинов, цитиран от “Монитор”.

Той мотивира предложението на съюза с факта, че първоначално, когато стартира здравноосигурителната реформа през 2000 година и бе написана първата стратегия за здравеопазването след промените през 1989 г., бе фиксирана вноска именно от 12 на сто. Впоследствие обаче тогавашните управляващи се обединиха около виждането въпросният процент да бъде 8, като 50:50 от сумата за здравно осигуряване се плаща от работещия и от работодателя.

За съжаление предвидените 12 процента бяха спрени заради недалновидност и чист популизъм. В резултат реформата не се разви, тъй като няма достатъчно финансови средства, обясни председателят на БЛС. Сега всички искат реформа, но никой няма яснота от къде тя трябва да започне, допълни той.

Според д-р Райчинов обаче, преди здравната вноска да бъде увеличена, държавата трябва да плаща изрядно вноските за здраве на НЗОК за деветте групи граждани, сред които са пенсионерите, учещите, затворниците, работещите в съдебната власт и държавните чиновници. Към момента само за пенсионерите държавната хазна брои на касата пълната сума от 8 процента. За останалите групи обаче тя е 4 на сто, като за нея не се правят отчисления от заплатите на самите лица.

Независимо че за пенсионерите се начислява 8 на сто здравна вноска, но на статистически принцип. Не е ясно дали се взима предвид реалният размер на пенсиите посочи д-р Цветан Райчинов.

Според изчисленията му, ако държавата започне да осигурява въпросните групи на 8 процента, всяка година в НЗОК ще влизат не по-малко от 500 млн. лева, предава Кросс. По думите му, едва когато тези средства се влеят в здравната система, трябва да се мисли какви ще бъдат следващите стъпки за реформа в сектора.

Председателят на Българския лекарски съюз бе категоричен, че трябва да има по-засилен контрол върху начина на изразходване на средствата, отпускани за лечение от НЗОК.

 

 

 

1 коментар

  1. каса ама здравна

    Ако се съберат вноските от тези които не са си плащали с години а ползват безплатни услуги касата ще върже и ще цъфне дори без да се налага увеличение на вноските за редовните платци.Циганите отиват и на аванта се обслужват без да са платили и лев здравна вноска през живота си.Ако са социално слаби да се прочете внимателно какво пише в закона.