Българските медии са под натиска на политици и рекламодатели

Повече от половината български журналисти смятат, че властимащите упражняват влияние върху медии. Политическият натиск и автоцензурата растат, констатира изследване на Фондациите “Репортер” и “Конрад Аденауер”, цитира Кросс

Всеки трети журналист се оплаква от натиск от рекламодатели, всеки четвърти казва, че негови текстове са били спрени от публикация. Собствениците на медии се чувстват поставени под натиск от рекламодатели, констатира изследването. Негови автори са Крум Благов от фондация “Репортер” и Орлин Спасов от Софийския университет. Те са направили проучване сред сто журналисти. Допълнително са проведени интервюта с 15 влиятелни собственици на медии.

Много български журналисти не определят работата си като независима, казват Благов и Спасов.

И още от изследването: всеки трети вижда засилващ политически натиск, всеки шести смята, че положението се подобрява. Докато журналистите се оплакват все повече от влияние на политици, собствениците на медии се чувстват под натиск преди всичко от рекламодатели. 30 на сто от репортерите и редакторите споделят, че в техните медии някои теми, хора или фирми се отразяват с определена тенденция.