Търси се оригиналната лента на филма „Хан Аспарух”

Khan_Asparuh_111Организаторите на Културни салони за съвременно изкуство „Гранд хотел Поморие“ и Община Поморие , ще предприемат действия по издирване на оригиналната лента на най-мащабната българска кинопродукция – филмът “Хан Аспарух”. Намерението на инициаторите е да бъде възстановена картината и звукът на филма и съвместно със създателите му, да бъде преработен в нов дигитален формат. Това стана ясно на прожекцията на филма “681-ва: Величието на хана” в препълнения киносалон на читалище “Просвета – 1888” в Поморие.

Веднага след края на филма се състоя разговор с режисьора Людмил Стайков и изпълнителя на главната роля Стойко Пеев. На нея стана ясно, че последното завъртане на лентата на голям екран е било преди повече от 25 години. Освен това, DVD дисковете, на които е качен филмът, са неправилно форматирани и единствените цифрови оригинали са със сгрешен телевизионен формат 4:3 на стандартна резолюция, при положение, че лентата, заснета през 1980-та, е в класическия за съвременното кино формат 1,85:1.  Това означава, че ако сега трябва да бъде показан филмът, то образите в него ще изглеждат неестествено сплескани, а  резолюцията не отговоря на стандарти като HD и Ultra HD, които предлагат впечатляващо качество на картината. Световната практика показва, че подобни филмови шедьоври отдавна са преработени дигитално и живеят свой нов живот по мултиплексите, DVD и Blu-Ray дисковете.

Режисьорът на филма “Хан Аспарух” Людмил Стайков сподели, че дори той не знае къде в момента се съхранява оригиналната лента на трилогията.  Именно поради тази причина Община Поморие, Гранд хотел Поморие и радио “POWER FM –  България” поемат инициативата да открият къде е филмът, и той да бъде конвертиран от аналогов в дигитален формат. Нещо повече – инициаторите имат идеята да бъде преработена картината на “Хан Аспарух”, а звукът да бъде изцяло обновен – от моно, той да се превърне в многоканален, с добавяне на нови ефекти и нова звукова атмосфера. Така, най-мащабната българска кинопродукция “Хан Аспарух” ще бъде реставрирана и запазена за вечни времена, с модерни картина и звук, и ще бъде по-достъпна от всякога.