От архива: Приказката за голфа край Каблешково

Ще има ли голф – комплекс край Каблешково?

Повече от 9 години този въпрос гравитира в общественото пространство с много искри. Тези дни в някои медии, включително и в сайта на общината, отново се появиха информации.

В края на 2004 година, в навечерието на Коледните празници, на заседание на Общински съвет е гласувана допълнителна точка за изграждане на Голф комплекс край Каблешково. Самият факт, че докладната записка на тогавашния кмет Петър Златанов, бе вкарана за обсъждане в последния момент, преди празниците, даде съмнения за нещо нередно. Въпреки разногласните мнения между съветниците, решението беше прието единодушно. Така започна онази история за Голфа край Каблешково, която ще наречем приказка. Останалото може да прочетете само тук!

Предлагаме ви да се запознаете с изказвания и решения, чрез архива на нашия сайт.

Заглавията в червен цвят са с линк към публикациите

22.12.2004: Ще изграждат Голф комплекс край Каблешково

На последното ХІІ заседание на Общински съвет Поморие, деца от ЦДГ с. Гълъбец поздравиха съветниците с коледна програма. Председателят Стоян Стоянов и кметът Петър Златанов раздадоха на малките коледари подаръци от името на Общински съвет Поморие. Заседанието започна с кратка почивка във връзка с предложения в последния момент за гласуване договор относно изграждането на Голф комплекс до Каблешково. Докладната записка на кметът Петър Златанов относно изграждането на комплекса беше приета единодушно.

30.03.2005: Общината ще учреди съвместно дружество с „Енджиби консултинг” ООД

Съвместното дружество „Кабланд” ООД ще бъде учредено между община Поморие и „Енджиби консултинг” ООД представлявано от Дарио Томалети във връзка с предстоящото проектиране, строеж и експлоатация на ваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения и акомудация в поземлени имоти в местността „Хижата”, в землището на гр. Каблешково.

На сесия на Общински съвет  съветниците решиха съветникът Яни Пападопулов да представлява общината, като го овластява с правата да подписва всички необходими документи във връзка с регистрацията на дружеството „Кабланд” ООД пред Окръжен съд – Бургас включително и да положи подпис по приетия с настоящето решение дружествен договор.

26.10.2005: Съветници питат кмета за голф-игрището край Каблешково

Има известна доза неискреност във връзка с изграждането на голф-комплекса край Каблешково, заяви кметът Петър Златанов на сесия на Общински съвет Поморие във връзка с питането на Емил Манчев. Към днешна дата скица с виза за проектиране на ПУП не е издаван от Община Поморие.

Преди близо половин година беше учредено съвместното дружество „Кабланд” ООД между община Поморие и „Енджиби консултинг” ООД представлявано от Дарио Томалети във връзка с предстоящото проектиране, строеж и експлоатация на ваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения и акомудация в поземлени имоти в местността „Хижата”, в землището на гр. Каблешково.

18.11.2005: Организират пресконференция за голф-игрището край Каблешково

Във връзка с построяването на новия спортно-развлекателен рекреационен голф комплекс „Кабланд” край Каблешково фирмата инвеститор „Кабленд” ООД в съдружие с Община Поморие организират пресконференция на 21.11.2005г. /понеделник/ от 11.30 часа в заседателната зала на Община Поморие.От „Кабленд” ООД съобщиха, че специално за срещата в Поморие пристигат г-н Ник Галар, един от инвеститорите, главният архитект на проекта арх. Марк Джоунс, който е дизайнер на едни от най-големите голф игрища в света, като тези в Бахамите, Абу Даби и др. и Изпълнителния директор на Кабланд ООД г-н Дарио Томалети.

02.12.2005: Община Поморие продава 3200 дка. земя за голф-комплекс

Съветникът Васил Господинов изрази публично съмнението си за изграждането на другия голф-комплекс край Каблешково. На подобно мнение бяха и други съветници.

29.12.2005: Една година по-късно председателят Стоян Стоянов в интервю сподели за неговите съмнения

Въпрос: Направи ми впечатление последната точка от дневния ред – информация от „Кабланд”, относно изграждане на голф-комплекс край Каблешково. Общинските съветници се държаха резервирано, единствено Вие зададохте въпроси към г-н Томалети. Каква е ситуацията в действителност и защо бяхте принуден да създадете тъкива въпроси?

Отговор: Смея да твърдя, че това беше едно от най-важните решения на Общински съвет от мандат 2003 – 2007 г. ние търсихме едно ново развитие на общината, на един туризъм, който го предпочитат богати туристи и желанието ни беше да се намери набързо и най-правилно решение за да започне да се изгражда този голф-комплекс. Това наше желание се сблъска с една бавна процедура от „Кабланд” ООД, която до настоящия момент не беше ясна на Община Поморие, тъй като общината участва в това дружество като съдружник и редно беше тя да има информация кое и до къде е стигнало, кой има ангажименти, какви са сроковете за изпълнението и какви са средствата? Тъй като това не беше налице в общинския съвет поканихме инвеститорите да дадат информация. Аз вземах по-остро отношение, защото въпросите, които бях поставил по време на общото събрание на дружеството днес не намерих отговор. Няма да престана да задавам тези въпроси и на следващите заседания, защото този проблем е важен за по-нататъшното развитие на общината в един вид нов туризъм, който ще даде нови работни места и района ще бъде променен с всичките видове комуникации.

28.06.2006: Дебатите от сесията на Общински съвет за голф комплекса край Каблешково

СТАНОВИЩЕ

На председателския съвет при Община Поморие, състоял се на 20.06.2006г. в залата на Община Поморие, приет на заседание на Общински съвет състояло се на 28.06.2006г.

Относно: ПУП-ПРЗ за имот пл.№024234, местност „Хижата” в землището на гр. Каблешково

 

Във връзка с процедирането на горепосочения ПУП-ПРЗ настъпи влошаване на отношенията между съдружниците в „Кабланд”ООД – Община Поморие и „Енджиби кансълтинг” ООД. Освен кореспонденцията между двете страни, проблемът беше представен пред медиите от Дарио Томалети – управител на „Кабланд”ООД, които отразиха процеса едностранчиво, без вникване в същината на проблемите, но с ясно маркиране на вина от страна на Община Поморие, която „спъвала” благородното желание на инвеститора за реализацията на проекта. Основно се говори за тенденциозно забавяне и „административен рекет” от страна на общинските съветници.

28.06.2006: Кметът на Каблешково Матьо Байков: Голф ще има

Аз лично съм много изненадан за това, което се случва през последните месеци в акционерното дружество „Кабланд”. Ще ви отнема не повече от една минута да ви върна назад във времето, когато в резултат на личен мой разговор беше ми доведен другаря Божидар Томалевски. От там започна сагата „Кабланд” – голф игрище. Ние с Божидар Томалевски в рамките на 8 месеца готвихме идейния проект. Казвам „готвихме”, защото идеен проект не става така от нищо. Ние с идеен проект се появихме пред председателя на общинския съвет и съвместно с него пред кмета на общината. Ако някой от вас си въобразява, че инвеститорите ходят така с чантичката с 50 млн. евро и питат дали искаш да направиш нещо просто не е така. Тази простичка елементарна истина не бива да се съобразява. Казвам ви, защото след малко ще чуете още нещо от устата ми.

04.07.2006: Обществеността на Каблешково организира общоградско събрание 

Жителите на гр. Каблешково сме сериозно обезпокоени от възникналите пречки и трудности за реализирането на проекта, както и от изнесените данни в медиите за конктретни лица и интереси, които работят срещу построяването на голф комплекса.
Местните хора сме особено заинтересовани този крупен инвестиционен проект да се осъществи, защото това е възможност за икономическо съживяване на нашия регион с огромен социален ефект”, заяви общинският съветник Васил Господинов.

05.07.2006:В Поморие сесии и голф до дупка

Общото събрание на „Каблант”ООД в продължение на 4 часа не успя да вземе решение относно Подробния устройствен план за изграждането на голф-комплекса в местността „Хижата” край гр. Каблешково.

08.07.2006: Дарио Томалети за голф-комплекса до Каблешково: “Дай-Боже от догодина да копаем”

След проведеното извънредно заседание на Общински съвет Поморие, което се проведе в необичайния съботен ден Общото събрание на съдружниците в „Кабланд”ООД – Община Поморие и „Енджиби кансълтинг”  най-после постигнаха споразумение относно Подробния устройствен план във връзка с изграждането на Голф-комплекса в местността „Хижтата” край Каблешково.

Управителят на „Кабланд” ООД Дарио Томалети сподели видимо доволен и обнадежден, че до една година след поредица от задължителни технически процедури ще започне изграждането на голф-комплекса.

26.10.2007: Стоян Стоянов: Скандална първа копка на голф-игрище край Поморие

На 24.10.2007 г. от 12 ч. в местността „Хижата”, край Каблешково бе направена официално „Първа копка” за строителството на бъдещ голф-комплекс и селище за 10000 души. Събитието бе организирано и премина в пълна тайна от местната общественост в Поморие и особено от болшинството от общинските съветници в града. Поканени бяха специални медии, за клакьори без да имат необходимата точна информация, което според нас е изключително скандално, да не казваме незаконно. Единствен от Поморие официално присъства кметът Петър Златанов, който е пряко замесен в незаконните процедури, около въпросния „инвестиционен проект”.

Определено считаме събитието за груб и недопустим предизборен ход на Златанов, който обаче потъпква както обществения интерес на поморийци, поради незачитането волята на Общинския съвет, така и на законите в Република България, които не позволяват да се стартира строителство без никаква проектна документация.

30.07.2009: Какво отговориха съветниците на поканата за общо събрание на съдружниците в Кабланд ООД

Председателят на Общ. съвет Янчо Славов: На 05.12.2008 г е сключен договор за заем в размер на 175 000 лв до 10 години, дължимата лихва е в размер на 7%. Всичко това противоречи на договора,който е сключен между общината и Ен Джи Би Кансълдинг, а именно че финансово дейността се осъществява от нашия съдружник Ен Джи Би Кансълдинг. А Кабланд сега взима заеми от себе си и натоварва дружеството със 7%, на което ние сега трябва много остро да възразим. Остро да възразим и да го обявим в медиите. Това за мен граничи с нахалство. Все едно за нашата земя, която сме я дали там, да искаме всяка година наем за нашата земя, която сме дали на дружеството.

01/03/2011: Без голф-комплекс край Каблешково. Общински съвет преустанови отношенията си с „Кабланд“

Община Поморие преустанови отношенията си с „Кабланд”ООД, относно изграждането на голф-комплекса край Каблешково. В докладна записка до Общински съвет председателят Янчо Славов изложи мотивите си като припомни, че общината апортира имот около 2000 дка в района на гр. Каблешково и получи 20% от дружеството. Капиталът е 1 388 500 лв., от които в брой 1 110 800 лв. Въпросът, който постави е дали има такива пари в това дружество, тъй като периодично се предоставяла информация за огромни разходи в дружеството, срещу които не стои никакъв приход или актив. Според обширната докладна записка до Общински съвет Поморие не е известно реалното състояние на „Кабланд”. На сесията присъства и изп. директор на дружеството Дарио Томалети, който се изказа доста остро от официалната трибуна. Впоследствие съветниците гласуваха поименно и с 19 гласа „за” и 1 „въздържал се” одобриха докладната записка на председателя.  С това приключи  бъдещото изграждането на голф-комплекса край Каблешково.

 

“Приказката” продължава!

 

4 Отзиви

  1. Голфър

    "Пътят към ада е постлан с добри намерения"……..

  2. Тука добри намерения никога не е имало. Жалко е, че гражданите на Поморие този въпрос ама хич не ги интересува. Нали двете хиляди декара земя не е тяхна лична собственост. Общото = чуждо. На общината е, голям праз. А господин кмета, който говори врели-некипели как всъщност земята вече била загубена – ами господин кмете, какво ви обеща божо дупето? Много неща могат да се направят – може да се заведе дело за източване на дружеството от управляващите го, може да се заведат дела срещу хората, които са подписали договора с тези измамници, може да се викнат Господари на Ефира, може да се говори по медиите, да се вдига шумотевица, и т.н. и т.н. Стига да има желание тази земя да се спаси. Ама… май на никой не му пука.

  3. Хайде сега умните ни предишни и сегашни съветници, инженери, архитекти и т.н. мозъци да ни визуализират как ще "набутат" 10 000 човека в 2 000 дк, при това незастроена площ ?!

    Дружеството да се ликвидира веднага!! Дължимото да се плати от съдружниците (някои ще репнат, но сме си турили главата в торбата) и да се гледа напред редом с земята, при това плодородна.

  4. Към кого са задълженията???