210 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът в МВР

210 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът в МВР към края на тази година, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков по време на представянето на политическото ръководство на министерството. Заплатите на полицаите са гарантирани, отбеляза Вучков.

Вучков ще има трима заместници. Първият от тях – Красимир Ципов, ще е занимава с връзките на МВР с Народно събрание и със законодателството.

Филип Гунев, който запазва поста си от служебния кабинет, ще държи ресорите „Социално подпомагане” и „Международно сътрудничество”.

Третият заместик-министър – Цвятко Георгиев, ще се грижи за бюджета на МВР и за обществените поръчки.

Веселин Вучков очерта два приоритета в работата вътрешното министерство. Първият от тях е преодоляване на огромния бюджетен дефицит, който според прогнозите ще бъде 210 млн. лв. към края на годината, а вторият – силният миграционен натиск.

 

Изграждането на защитното съоръжение по цялата граница с Турция ще продължи, посочи министър Вучков и напомни, че това е записано в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и другите партньори в управлението – „Патриотичен фронт” и АБВ.

 

Очакваните ефекти от изграждането на съоръжението са насочване на миграционния натиск към граничните пунктове, като България няма да възпрепятства хора, които бягат от война, и ограничаване на трафика с хора и бизнеса на каналджиите.

 

Вучков призова плановете за действие по отношение на засиления миграционен натиск през 2015 г. да бъдат финансирани извън бюджета на МВР.

 

За момента Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” остава в рамките на МВР, посочи министърът.

 

Според приетия от предишния парламент Закон за МВР заемащият този пост е с петгодишен мандат, отбеляза министър Вучков в коментар на темата за възможната смяна на главния секретар Светлозар Лазаров.