Вие сте тук: Начало » Актуално » Частично бедствено положение в Пазарджик
    Частично бедствено положение в Пазарджик

    Частично бедствено положение в Пазарджик

    Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще обяви частично бедствено положение в града на територията, в която река Тополница се влива в Марица. Причината е ерозия по реката, която може да доведе до заливане на помпени станции и замърсяване на питейната вода, предаде КРОСС. В петък реката скъса една дига. Преди дни от ВиК в града също поискаха обявяване на бедствено положение.

    „Днес и утре ще стане ясно какви дейности са най-удачни в този участък. Едната възможност е да се направи промяна на речното корито на река Марица така, че то да минава в друго русло. Другата възможност е да се направи заскаляване на брега с едроломен камък. В проблемния участък няма дига, има само бряг, който се руши и наближава кладенците, снабдяващи града с питейна вода”, обясни кметът.

    Община Пазарджик ще отдели около 200 хиляди лева, с които ще обезпечи тези дейности. Ще бъде възложено и изпълнението им, за да може временно да бъде решен проблемът.

    „Срокът, за който ще успеем е за около 20 дни. Окончателното решаване на този проблем може да стане с изграждането на дига там”, обясни Попов.

    Той уточни, че за целта трябва да бъде разработен проект и да бъдат осигурени средства за неговото реализиране.

    Горе