„НЕ” на войната по пътищата!

019

От началото на 2014 година жертвите на пътя са близо 570 души. От тях 24 са деца. Ранените са над 7400. Тези данни показват увеличаване на броя на загиналите и пострадалите при пътно-транспортни произшествия в България.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в много страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните страдания и тежките загуби, които хиляди семейства понасят от катастрофите по пътищата.

018Нека си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, не струват един човешки живот.

Нека не пренебрегваме факта, че трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки и ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност.

Нека не забравяме, че всички ние – участници в движението, институции и организации, сме длъжни да обединим своите усилия и да работим за повишаване на пътната култура.

И тази година Община Поморие , съвместно с МКБППМН, РУ”Полиция”, детски градини и училища се включи в отбелязването на Световния ден – 16 ноември. През седмицата от 16 до 23 ноември ще се проведат различни мероприятия, чрез които да се заостри вниманието на обществеността с цел намаляване броя на пострадалите от пътно-транспортни произшествия.

От днес, по идея на МКБППМН, ръководството на „Анхиало- Авто” ООД – Поморие, предостави своите автобуси за галерия на детски творби. Рисунките на децата от ЦДГ”Веселушко” на тема „Пътна безопасност” ще приканват възрастните към повишено внимание на пътя. През цялата седмица пътниците ще могат да разглеждат пътуващата изложба и да се замислят над нейното послание – „„НЕ” на войната по пътищата!”

027

 

Дияна Калчева – секретар на МКБППМН