Как да изпълним новогодишните си обещания

Нова година е време за равносметки. Време е и за поредната порция обещания от рода на “тази година ще спра да пуша”, “ще сваля 5 килограма”, “ще посетя чужда страна”. Повечето от нас си правят списък с такива планове – на хартия, или на ум, но много малко са тези, които в действителност ги спазват. Преди старта на празничния сезон Poligraff ви предлага няколко начина за това как да си съставите и изпълните списъка с новогодишните обещания за една успешна и много щастлива 2015-а година:

* Първото и най-важно нещо е, че списъците са по-лесни за изпълнение, когато са черно на бяло. Първо, защото така можете да ги формулирате по-добре, и второ, защото така можете да ги поставите на видно място, така че да ви бъдат пред очите. Затова, тази година си съставете списъка на лист от бележника си, на листче, прикрепено към хладилника и въобще – върху хартия.

* Преценете си силите, приоритетите и амбициите. Старата максима гласи – не обещавай нещо, което не можеш да изпълниш. Преценете кои са 10-ината неща, които са най-важни за вас през следващата година и ги включете в списъка.

* Планирайте! Психолозите препоръчват, когато искаме да направим нещо, но не ни достига хъс, да си изготвим подробен план – как, кога, по какъв начин. Ако искате “да влезете във форма” планирайте ежеседмични тренировки – 2-3 пъти в седмицата. В случай, че сте решили да преборите някой порок, планирайте здравословно занимание, което да го замени.

* Споделете списъка си с приятелите и семейството си. Нека обмените обещанията си – това ще ви мотивира да ги изпълните, а освен това ще можете да си осигурите необходимата взаимна подкрепа.

* Стъпка по стъпка се стига до върха! Изпълнявайте обещанията си едно по едно, внимателно и, ако ви е нужна помощ, потърсете я. За новогодишния си списък ще имате цели 12 месеца време за изпълнение. Започнете още от 1-ви януари и не забравяйте да зачертвате всяка изпълнена точка. В случай, че някое от предизвикателствата ви се стори твърде голямо, потърсете помощ.

* Изберете тактика, която ще ви бъде приятна.Все пак, дори и най-голямата лична победа е по-сладка, ако сте се наслаждавали по пътя към нея.

* Награждавайте се за всеки постигнат успех. Така ще отпразнувате личната си победа.