Министър Василева инспектира проектите за ВиК мрежата и пречиствателната станция на Поморие

„Няма спрени средства по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г.”, това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева днес по време на инспекцията, която направи на строителните дейности по ВиК мрежата и пречиствателната станция на Поморие, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. „Те бяха спрени в продължение на една година и бяха отблокирани от страна на Европейската комисия преди по-малко от 10 дни. Това, което в момента правим, е да ускорим всички проекти, които се изпълняват по „Околна среда”, за да се възползваме в максимална степен от възможностите, които ни дава европейската солидарност” – каза министърът. Тя даде положителна оценка на изпълнението на проекта за реконструкция и модернизацията на ВиК мрежата и пречиствателната станция на Поморие и изрази увереност, че въпреки забавянията, причинени от обжалване на тръжни процедури, работните групи ще изпълнят максимално бързо обектите.

„Любопитна подробност е това, че проектът за дълбоководното заустване трябваше да бъде съгласуван с Министерство на инвестиционното проектиране, защото попадаше в обхвата на проектите със стойност над 10 млн. лв. Девет месеца проектът е стоял в министерството, но не се е стигнало до финала – издаване на разрешение за строеж. Всички проекти, които са били гледани от това министерство са забавени – 39 проекта, които нямат разрешение за строеж. Сега тези общини ще трябва да чакат да се случат законодателните промени.” – обясни министър Василева.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев поясни, че съгласно нормите и изискванията през 2000 г., когато е била изградена пречиствателната станция, пречистените води се извеждат на 150 метра навътре в морето. „След изпълнението на проекта те ще се заустват на повече от 2 км, като по този начин ще гарантираме чистотата на Черноморското крайбрежие. При дейностите по Вик мрежата излизат изключително интересни артефакти, а това дава уникален шанс, не само да изградим нова ВиК мрежа, да опазим околната среда, но и да изкараме историята на Анхиало на светло” – каза кметът Алексиев.