Кабинетът сменя 24 областни управители. Начело на областната управа в Бургас застава Вълчо Чолаков

Правителството освободи 24 от общо 28 областни управители. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Начело на областната управа в Бургас застава Вълчо Чолаков, магистър по право от Бургаския свободен университет. Член е на Бургаската адвокатска колегия и е общински съветник от 2007 г.

В Благоевград постът ще заеме юристът Бисер Михайлов. Заемал е длъжността заместник-областен управител в периода 2009-2013 г.

Пенчо Пенчев става областен управител на Велико Търново. Той е заемал същата длъжност в периода 2009-2013 г. Избран за народен представител в 43-ото Народно събрание.

Постът в област Видин ще бъде зает от Момчил Станков. Той е магистър по право, адвокат, от 2008 г. е общински съветник.

Малина Николова е новият областен управител на Враца. Дълги години тя е директор на НУ „Иван Вазов” в града, председател на Общинския съвет във Враца от м. май 2013 г.

Областната управа в Габрово поема Николай Сираков, председател на местния Общински съвет. В периода 2010-2011 г. е кмет на общината.

Постът в Добрич ще бъде поет от Маргарита Новоселска. Тя е магистър по медицина от ВМИ – Варна и по здравен мениджмънт от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2006 г. до сега е управител на ЦПЗ „Д-р П.Станчев” – Добрич.

Областен управител на Кърджали става икономистът Илия Илиев, който се занимава с частен бизнес. Общински съветник е от 2011 г.

Новият областен управител на Кюстендил е Виктор Янев, в момента заместник-кмет на община Кюстендил. Той е магистър по спортен мениджмънт, има специализации по „Управление на администрацията“ и „Европейска административна практика“.

Мадлена Бояджиева-Ничева е назначена за областен управител на Ловеч. Тя е председател на Общинския съвет в Тетевен. Преди това е била управител на МБАЛ „Д-р А. Пешев” в града.

Ивайло Петров поема ръководството на областната администрация в Монтана. Той е бил на същия пост в периода 2009-2013 г.

Областен управител на Пазарджик става Трендафил Величков. Дълги години е работил като журналист, телевизионен водещ, продуцент и редактор на публицистични предавания.

Народният представител Ирена Соколова ще застане начело на областната администрация в Перник.

Ралица Добрева става областен управител на Плевен. Дългогодишен служител е в системата на МЗХ, до август 2013 г. е била директор на Областната дирекция „Земеделие” в Плевен.

Областен управител на Разград ще бъде икономистът Петър Василев. От 2008 г. е заместник-директор на РЗОК в града.

Стефко Бурджиев оглавява областната администрация в Русе. Той е заемал този пост в периода ноември 2011 г. – юни 2013 г. В момента е главен асистент в Русенския университет.

Юристът Димитър Сяров става областен управител на Сливен. Адвокат към местната адвокатска колегия, юрисконсулт в Регионалния инспекторат по образованието.

Областен управител на Смолян е Недялко Славов. Завършил е икономика във ВИУ – Варна. Бил е заместник-областен управител, а след това – народен представител в 41-ото Народно събрание. В момента се занимава с частен бизнес.

Областната администрация в София поема Веселин Пенев. Той е магистър по социална и юридическа психология от СУ „Св. Климент Охридски”. Занимава се с консултантска дейност.

Администрацията на София-област ще бъде ръководена от Росица Тодорова. Тя е директор на НУ „Христо Ботев” в Годеч. Била е заместник-областен управител на София-област.

Георги Ранов е областен управител на Стара Загора. Има две магистратури от Миннногеоложкия университет в София. Работи в частната сфера и е общински съветник от 2011 г.

Областната администрация в Търговище ще бъде оглавена от икономиста Светлин Бонев, чиято професионална кариера е свързана със сферата на телекомуникациите.

Начело на област Шумен застава Донка Иванова. Тя е завършила руска филология и е специализирала педагогика. Била е заместник-кмет, общински съветник, народен представител. Директор е на СОУ „Сава Доброплодни” в Шумен.

Димитър Иванов е областен управител на Ямбол. В областната администрация е работил от 2009 г. първоначално като заместник-областен, а след това и като областен управител. Депутат е в 42-ото Народно събрание.