Брюксел ни натиска да санираме блоковете

Брюксел настоява да санираме сградите си, а чужденците, които шофират пияни или с висока скорост у нас, да бъдат наказвани ефективно. Това стана ясно от приетия вчера от ЕК ежемесечен пакет от решения във връзка с установяването на неизпълнение на общоевропейското законодателство от страна на държавите членки на ЕС.Мотивираните становища за България са в 4 области – енергийна ефективност, пътна безопасност, опазване на околната среда и на единното европейско небе. Съгласно директивата за енергийна ефективност страната ни трябва да има задължителни схеми за саниране на жилищните сгради, съобщава “Монитор”.

Сред останалите изисквания са енергийни одити на големите компании на всеки 4 години, защита на правата на потребителите при определянето на сметките им за ток и парно, ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централната власт. България, заедно с Унгария, има срок от 2 месеца да разпише това в законодателството си, за да не бъде съдена. Към момента забавянето е от около 6 месеца заради липсата на кворум в 42-рото НС, цитира Кросс.

Съгласно директивата за обмен на информация за нарушенията на пътните правила страната ни, заедно с Кипър, Люксембург и Словения, трябва да промени закона си така, че да има работещи механизми за идентификация и съдебно преследване на провинилите се чужди шофьори. В момента властите у нас разчитат на доброто желание на европейците да си платят глобите, ако бъдат хванати с превишена скорост или пияни зад волана. Забавянето е с повече от година, а депутатите ни имат срок от 2 месеца да променят Закона за движение по пътищата.

Междувременно МС одобри документ за закриването на 20 от общо 67-те отворени наказателни процедури към страната ни, наложени от ЕК заради липсата на синхрон между нашето и европейското законодателство.