Европейският социален фонд осигурява над 1 милиард евро за работни места и социално приобщаване в България

Европейската комисия прие днес оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за България относно прилагането на Европейския социален фонд в периода 2014—2010 г.

Програмата има две основни цели: увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и бедността, за които са отделени общо 1092 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежка заетост). Средствата ще допринесат за създаването на работни места и преодоляване на социалното разделение в България.

“Важно е, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно. Комисията ще работи в партньорство с България, за да гарантира, че тези средства помагат на хората да си намерят работа и по-успешно да се интегрират в обществото.”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.