Народното събрание прие Бюджет 2015

Депутатите гласуваха „за” проектозакона на правителството за държавния бюджет за 2015 година. Гласуваха 212 народни представители, от които 130 бяха за, 82 – против и нито един не се въздържа. Освен „Атака”, против гласуваха „БСП Лява България” и ДПС.

След гласуването депутатът Йордан Цонев, който до този момент не беше взел отношение, обяви, че парламентарната група е гласувала против, защото това е „копи-пейст” на отречения бюджет за 2014 година. „Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Къде има дори намек за реформи? Това е бюджет на липсата на реформи. Ако Реформаторите смятат да правят реформи по този начин, това са реформи на магия”, заключи той.

Малко преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев обяви от името на правителството, че това не е доктринерски бюджет, а „какъвто може да бъде. Спор в стил „бюджетът ми е по-добър от бюджета ти” е несъстоятелен, допълни той. В отговор на множеството критики, че се предвижда твърде нисък растеж, той посочи, че растежът е такъв, какъвто позволяват разходите. „Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей”, посочи Дончев и обяви, че ако било възможно, щял да запише двуцифрен бюджет.

„Кое е по-опасно – да стигнеш минути по-късно до финала, или да получиш инфаркт по време на бягането”, попита риторично той.

Много депутати видяха в проектобюджета рестриктивния стил на финансовия министър в първия кабинет „Борисов” Симеон Дянков.

В края на дебата се изказа финансовият министър в кабинета „Орешарски” Петър Чобанов. Той определи сегашния проект като ленив и на отсъстващите реформи. „Не са заложени политики на растежа. Той е оставен на самия себе си”, заяви Чобанов. „Планираното намаление на разходите в основни сфери е нереалистично, а за други ще се наложи актуализация”, прогнозира Петър Чобанов.

Проектобюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на НС във вторник, съобщава Кросс.