Слави Бинев ще оглави парламентарната комисия по младежта и спорта

След като подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии на 12-ия ден от избора му днес, Слави Бинев ще оглави постоянната комисия по младежта и спорта на Народното събрание, твърдят „отлично осведомени източници” на „24 часа”.

Бившият ректор на УНСС, а сега депутат от АБВ проф. Борислав Борисов ще поеме комисията по култура и медии вместо Бинев. Представители на управляващите групи в парламента се събрали неофициално, за да измислят как да излязат от нестихващите протести на гилдиите заради Бинев. И взели политическо решение да разменят Бинев и Борисов. В момента професорът оглавява комисията по младежта и спорта.

Предложението за размяната било на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. „Направих го в духа на взаимния компромис. Чисто процедурно това е единственото възможно решение и е победа на нашата кауза Бинев да не оглавява културата. Когато депутатите гласуват смяната, бих предложил на проф. Борисов, който е много интелигентен човек, да намери начин да приобщи цялата студентска общност, част от която му се разсърди заради призива му на когото не му харесва положението, да напуска България”, заявява пред „24 часа” Христо Мутафчиев, цитира Кросс. Очаква се размяната на шефските места в двете комисии да мине през пленарната зала още утре.

Днес и Съветът за електронни медии ще се занимае с Бинев, след като получи жалба от депутата още в петък. Бинев се оплаква от кампания срещу него в обществените медии. Липсвала равнопоставеност – неговата гледна точка не се чувала в обществения ефир, за сметка на нападките срещу него. СЕМ е поръчал мониторинг на БНТ и БНР, за да провери твърденията на Бинев.