Хората в Дебелт излизат на протест

Агенцията за защита на децата – Бургас започва проверка в училището в село Дебелт заради случаите на насилие над деца. Когато станат известни сериозни случаи на инциденти с деца, обикновено се установява, че в предходен период някой е знаел, че има дете в риск. В повечето случаи се оказва, че информация не е подавана. В Агенцията не е постъпвала никаква информация за проблеми в училището в село Дебелт, посочи пред БНР Нейля Мурад, началник отдел “Контрол по правата на детето”,цитира Кросс.

С жива верига днес в 12 часа на обяд, в центъра на селото, жителите ще протестират с искане за справедливост по случая с насиления Гошко. Николай Димитров, един от организаторите, обясни, че протестът ще бъде насочен към отговорните институции, които трябва да започнат да си вършат работата.

В последните дни разговарях с много хора и се натъкнах на ужасни и грозни неща, случвали се години наред. Това са побоища, душене на деца. Надяваме се, че с шума, който се вдигна, отговорните институции да си свършат работата.

Димитров разказа, че същото дете, което досега е сочено за насилник, е провесило дете през прозореца на училището и заяви, че са предали този сигнал и е започнала проверка от Агенцията за закрила на детето.

Протестът ще бъде мирен, смятаме,че това е начинът и нашата идея беше да предизвикаме вниманието на институциите и да ги накараме да работят. Има уведомление, че някакво момче е насрочило също протест от 13 часа и са посочили маршрут, който стига до ромската махала. Аз ще им обясня, че това не е начинът, обясни Димитров.