Държавата ще отпуска безлихвени заеми на общини по още две мерки от ПРСР

Правителството прие постановление, с което се разширява обхватът на действие на ПМС №59 от 2011 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. и за тяхното възстановяване. Постановлението ще се прилага и за общини с одобрен проект по още две мерки на ПРСР – 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие”.

Разширяването на обхвата на ПМС 59 е продиктувано от обстоятелството, че общините, ползватели на безвъзмездна финансова помощ по мерки 122 и 41, са с малък бюджет и приходи и са силно затруднени да набавят средства за осигуряване на финалните плащания към изпълнителите по съответните проекти.

Останалите промени, които се правят с приетото постановление, са свързани с привеждане в съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси на правните основания, въз основа на които са издадени ПМС 59/2011 г. и ПМС 29/2013 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и за тяхното възстановяване. Това ще позволи двата нормативни акта да се прилагат и през 2015 г.