С година се отлага регистрацията на рибарите като юридически лица

С още една година се отлага регистрацията на рибарите с малки плавателни съдове като юридически лица и използване на касови апарати. Това стана ясно, след приемане на Законопроект за рибарство и аквакултури, преминал на първо и второ четене. Негови вносители са цялата група народните представители от ГЕРБ-Бургас, както и колегите им Цвета Караянчева и Десислава Атанасова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„С предложените изменения в Закона се цели по-прецизното и ефективно прилагане на политиката в областта на рибарството. Искаме рибарите и техните семейства да са спокойни за прехраната си и това бе една от причините да внесем предложението в законопроектът. Като народни представители от област Бургас сме наясно с проблемите, пред които е изправен секторът. Рибарите с малки лодки трябваше да се регистрират до края на тази година, но с приетите предложения срокът е удължен до декември 2015 г. Считаме, че е необходимо по-дълъг период от време за регистрация, която включва и различни административни процедури. През следващата година заедно с отговорните институции ще търсим начин този въпрос да бъде трайно решен и да се постигне баланс между малките лодки за стопански риболов и големите такива“ , коментира народният представител Димитър Бойчев.

Според него при изготвянето на Законопроекта за рибарството и аквакултури сериозно внимание е обърнато на социално-икономическата обстановка в страната, както и големия брой рибари с малки лодки.

„За тях регистрацията представлява сериозна финансова тежест, придружена от дълъг административен процес. Към настоящият момент броят на регистрираните лица с разрешителни за стопански риболов са 3454 лица, от които 3143 са физически лица, а 311 са със статут на юридически включително и еднолични търговци. Винаги сме защитавали интересите на рибарите и през 2015 г. ще работим в посока окончателно решение на въпроса с регистрацията“, категоричен бе Димитър Бойчев.