Областният управител и Генералният консул на Турция в Бургас обсъдиха междусъседски въпроси

Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол.

По време на визитата, на която присъства и зам. областният управител Владимир Крумов, бяха обсъдени културните и икономически отношения между България и Турция и възможностите за тяхното развитие и задълбочаване.

Турският дипломат постави наболелия въпрос със сроковете за издаване на визи за турски граждани, пътуващи до страната ни. Обсъден бе и въпросът за разширяване на ГКПП Малко Търново, за да могат през него да преминават както лекотоварни, така и товарни автомобили и възможността за изграждане на нов граничен пункт до Резово, което да подпомогне туристопотока и на двете страни.

Проектът за изграждането на железопътна линия Бургас- Къркларели беше обсъден като важен инфраструктурен проект, който би бил ключов за развитието на икономическите отношения между България и Турция, в частност и на съседните области от двете страни на границата. И двамата застанаха твърдо зад мнението, че политиците и държавниците трябва да работят за създаване на добри условия за развитие на бизнеса. Обсъдени бяха и други теми, важни за доброто междусъседско сътрудничество между България и Турция.

Чолаков припомни, че в миналото е имало морски транспорт, свързващ Бургас и Истанбул и заяви готовност да бъдат търсени възможности за неговото възобновяване.

В края на разговора Областният управител пожела на Генералния консул на Република Турция в Бургас добро съвместно сътрудничество и успешен мандат