Приеха скандалните пенсионни промени

Въпреки призивите от всички страни за разум и протестите около парламента депутатите от ГЕРБ и ДПС прокараха скандалните пенсионни промени, с които се отваря вратата за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните фондове към НОИ, пише в. “Сега”.

120 депутатите бяха “за”, 53 бяха “против”, 35 се въздържаха. “За” гласуваха 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, 3 от БДЦ и двама независими. До 31 март 2015 г. обаче предстоят още законови промени по възможността за избор. Според финансовият министър Владислав Горанов те ще дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки.

Управляващите ще задължат НОИ да прехвърля обратно парите от осигуровки на хората, родени след 1959 г., ако те решат да се върнат в пенсионен фонд, след като са се отписали веднъж. Такива текстове обаче тепърва ще се подготвят. До приемането на скандалните текстове се стигна след няколко обрата в позицията на ГЕРБ. Вчера рано сутринта лидерът на ПГ Цветан Цветанов, след консултация с премиера по телефона, уведоми ръководствата на парламентарните групи на председателски съвет, че ГЕРБ са склонни да отложат спорните текстове.

Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов пристигна в парламента и гневно се противопостави на идеята, като заплаши ГЕРБ да си подаде оставката. Заплахата е била отправена и в телефонен разговор с Бойко Борисов. Ден по-рано Горанов уведомил и синдикатите, че си хвърля оставката, ако неговото предложение не мине. Последва нова инфарктна и продължителна среща между ръководствата на ГЕРБ и РБ, а след това депутатите на Бойко Борисов пак заседаваха самостоятелно. Накрая обаче Менда Стоянова отсече, че пленарната зала ще реши с гласуване какво ще се случи, а Румяна Бъчварова отхвърли заключения от типа “фал” в коалицията.

Според РБ обаче приетите промени могат да взривят управляващата коалиция. “Тези дни събираме председателски съвет на РБ. Коалицията е поставена на изпитание”, обяви депутатът от РБ Найден Зеленогорски.Премиерът Бойко Борисов не се появи в парламента по време на дебатите и на гласуването на скандалните текстове, въпреки в ранния следобяд се върна от Брюксел.При дебатите промените бяха защитени пламенно от финансовия министър Владислав Горанов. Той категорично отрече промените да са национализация на парите на осигурените хора, защото сумите щели да останат в НОИ и да се харчат само за държавния дълг и за намаляване на дефицита. Индиректно Горанов призна, че това е смяна на пенсионния модел.

”Държавите в Централна и Източна Европа направиха ревизия на този модел и те го направиха по правилния начин. Те не го правят толкова либерално”, посочи министърът. Призна, че начинът, по който са вкарани текстовете не е правилен, но Конституцията го позволявала. “Ако не сме уцелили ваксата, имаме възможност до 31 март да намерим решение. Дори изпратихме писмо до всички парламентарно представени партии, в което ги каним да станат част от един четиристранен диалог”, каза още Горанов. Министърът не вижда никакво бързане с промените – дебатът изобщо не бил кратък, а продължавал 15 години и той самият го водел с всякакви видове експерти и министри.

”Съгласен съм, че не е гарантирана напълно свободата на избор, но поемам ангажимент правителството да внесе в първия месец на 2015 г. прецизирани, добре оформени текстове”, каза още той. Не стана ясно защо всички промени не се гласуват тогава, а трябва едната част спешно да се приеме сега, а другата – тепърва да се мисли.Според Горанов за обратното прехвърляне от НОИ към фонд няма техническа пречка, въпреки че в Държавното обществено осигуряване няма лични партиди, цитира  Poligraff.net.

Според вицепремиера Ивайло Калфин това ще постави НОИ в несигурност и непредвидимост за бюджета. “Това е лош вариант. Парите в НОИ не стоят по индивидуални партиди, а с тях се изплащат пенсиите. Това не е нещо, което може да се планира – колко хора ще искат да се прехвърлят”, коментира Калфин. Горанов призна, че ако човек реши да се върне от НОИ към осигуряване във втория стълб, то ще му се прехвърлят само средствата, които първоначално са постъпили от партидата му. Това означава, че за времето, в което са в НОИ, освен че върху тази сума няма да се начислява доходност. По-късно той предложи в залата да се помисли и за капиталов фонд към държавното обществено осигуряване, по подобие на учителския фонд.

Хасан Адемов от ДПС, който първоначално разби на пух и прах идеята на ГЕРБ, сега пламенно я защити от трибуната. “В никакъв случай от ДПС не сме съгласни да се противопоставя солидарният стълб, НОИ, бюджета на ДОО срещу частните пенсионни фондове. Разликата е огромна – солидарният стълб изплаща пенсии по начина, по който това е уредено в закона. В частните пенсионни фондове те са допълващ сегмент. Тези сегменти не могат да работят един срещу друг. Ние сме либерална партия и искаме да уредим правото на свободен избор”, поясни Адемов. Той допълни, че никъде в текстовете няма национализация и някой насила няма да накара осигурените да направят своя избор. От Реформаторския блок се обявиха против промените. “Имаме ли по същество изчисления върху ефекта на демографската промяна и структурата на българското население след 30 години, когато допускаме, че капиталовият принцип на лични вноски не е задължителен. Ако няма задължителен капиталов стълб, хората от моето и всички по-млади поколения не могат да разчитат на никакви сериозни пенсии заради обърнатата демографска пирамида в България”, заяви Радан Кънев.

По думите му по-големият проблем е мнозинството, което се оформи зад промените. “Кой внесе това предложение? Кой ще подкрепи законопроекта? Кой сглоби това мнозинство? На кое кафе се постигна тази договорка?”, попита от трибуната Кънев. Мая Манолова от БСП прогнозира, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените или КС ще ги отмени. Вчера сутринта Плевнелиев призова промените да се отложат, за да се обсъдят.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че те не подкрепят промените, и обвини ДПС в “мълчанието на агнетата” по въпроса. По щекотливия въпрос за подкрепата на ДПС Горанов отсече: “Този въпрос “кой” вече не е актуален”. Попитан чия е идеята за спешните поправки, финансовият министър каза: “Ако беше моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият в тв студиото?” Синдикатите и работодателите обаче твърдят, че идеята е била точно на Горанов.