Уникални римски постройки и средновековен некропол бяха открити в Поморие

IMG_0600 (Small)

Културни пластове от две епохи бяха открити по време на археологическо проучване във връзка с изпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие. Проучването се осъществи по Договора за сътрудничество между Община Поморие и Националния археологически институт при Българската академия на науките.

Археолозите изследваха трасето по ул. „П. Р. Славейков”, при кръстовището с ул. „Мусала“, което попада в Зона А от територията на недвижимата културна ценност „Античен град Улпия Анхиало – Палеокастро”. Екипът, който ръководи разкопките бе в състав: доц. д-р Олег Александров от Великотърновския университет – научен ръководител и Пламен Дойчев (докторант към катедра „Археология“ на ВТУ) – зам. научен ръководител.

Общата дебелината на проучения културен пласт е 2,50 м. Първоначално археолозите попадат на некропол от епохата на Средновековието. Проучени са общо 30 гроба с погребален обред според християнския канон. Гробовете бяха лишени от находки, като в запълнителя на гробните ями се откриваха отделни материали от периода Х – ХІ в.

Под нивото на некропола са открити градежи от късната античност (ІV – VІ в.). Предстоят изследвания, но най-вероятно става дума за помещение от сложен комплекс. Подовото ниво, начинът на градеж, и като цяло подемният материал подкрепят тази теза. Приблизителната ориентация на помещението е север-юг. Засечени са източната и западната му стени, които са изградени  с ломени камъни.

Най-интересната част от проучваното помещение е наличието на многоцветна подова мозайка. Общата разкрита до този момент площ на помещението с подова мозайка възлиза на около 20 кв. м. За съжаление площта на мозайката е по-малка (около 15 кв. м), заради разрушенията, причинени от вкопаванията на гробове и ями от епохата на Средновековието.

Тя е изградена от кубчета с приблизителни размери от 1 кв. см. Използвани за пет цвята. Композицията включва изцяло геометрични компоненти. Между пиластрите се забелязват триъгълници с различни цветове, а в южна и северна посока от тях се разгъват пана, ограничени от многоцветна рамка. Паната включват преплитащи се кръгове, листа, повеи, ромбове и други мотиви. Разкрита е само част от композиционните пана, но може да се очаква, че мозайката се развива на метри в северна и южна посока. По-нататъшното проучване на този етап, обаче, е невъзможно в южна посока заради наличието на съвременно строителство, а в северна е силно затруднено заради наличието на високоволтова ел. мрежа в този участък.

Датировката на мозайката е в края на ІV – V в. Предвид откритите находки, стратиграфска позиция, начин на изработка и сюжетна композиция, с голяма доза сигурност може да се каже, че е създадена при управлението на император Теодосий ІІ (408-450 г.).

Заради силната фрагментарност и практическа невъзможност за нейната експонация на място, Експертната комисия към Министерство на културата направи предписание откритата до този момент част от подовото покритие да бъде демонтирана от специалист-консерватор, реставрирана и експонирана в подходяща музейна среда.

След извършения демонтаж, проучването продължи в дълбочина от още 1 м. В пласта се констатираха структури от римската епоха (ІІ – ІІІ в.), включващи разрушения от улица и сграда. Имайки предвид наличието на богата мраморна украса, архитектурни детайли и прозоречни стъкла, най-вероятно става дума за представителна сграда с обществени функции.

Благодарение на взаимодействието между археологическия екип и Община Поморие, към момента многоцветната подова мозайка от късноримската епоха е демонтирана от специалист-консерватор и пренесена в Исторически музей- Поморие за съхранение и последваща реставрация, експонация и социализация.

Както римската сграда, така и по-късната подова мозайка са свидетелства за благоденствието и високата позиция, която заема Улпия Анхиало (дн. Поморие) в системата на Римската, а по-късно и на Византийската империя.

IMG_0582.4 (Small)

IMG_0581.2 (Small)

IMG_0581.1 (Small)