Позиция на депутата от БСП Атанас Зафиров

Днес стана ясен размерът на т.нар. „допълнителни разходи/трансфери“, които правителството ще раздаде под формата на коледни изненади за избрани сектори и ведомства. Парите са за сметка на централния бюджет и общият размер за щастливците е  67 481 180 лв.

Бургас липсва в този списък, но за сметка на това, други общини на ГЕРБ са добре представени:

– по бюджета на община Пловдив за доизграждане на обект „Спортен комплекс”, в жк „Тракия” – 1 363 438 лв. ;

– по бюджета на община Варна за реконструкция на зала „Конгресна“ в Дворец на културата и спорта – 9 797 000 лв.;

– по бюджета на община Долна баня – 128 355 лв.;

– по бюджета на община Велико Търново за поддръжка на първи, втори и трети клас пътища, които преминават през населени места на територията на общината – 590 931 лв.;

И, разбира се – най важното – по бюджета на Столична община за изграждане, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари в Банкя – 1 131 316 лв.

Не беше отдавна времето – преди около година, когато народните представители от ГЕРБ Бургас проглушиха света със сметки, колко получил Бургас, колко Варна в подобна ситуация. Тогава имаше какво да се съпоставя, сега резултатът е Десет милиона на Нула. Но смееш ли да гъкнеш – ще вземе някой да помисли, че се бунтуват срещу Банкя…

Не са забравени и любимото на премиера МВР – 30 милиона, и – забележете – по бюджета на МО – 10 милиона лв. за погасяване на просрочени задължения на Военномедицинска академия към доставчици, за издръжка и капиталови разходи. Припомням, че за награда и задължения от 120 000 000 , началникът на ВМА ген. Тонев стана депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия в НС.

Това, разбира се е нищо на фона на онези 4 милиона лева, които преди няколко дни кабинета и послушното мнозинство в НС подариха на една частна немска фирма. Все пак тези пари остават в България. Провокиран съм за тази позиция от начина, по който управляващата коалиция раздава пари, а не прие нито едно разумно предложение на БСП за корекции в бюджета на държавата за 2015г. Нещо повече – чрез процедурни хватки и безпардонно водене на заседанието не ни дадоха дори възможност да обосновем своите предложения. Ако го бяха позволили , щяха да чуят разумни предложения и по-важното – възможности за по-високи приходи в бюджета.

Щяха да чуят и едно от моите предложения , а именно – държавата да пренасочи 3 000 000 лв. от резервният фонд за бедствия и аварии/ в размер на около 70 000 000/ в полза на довършване ремонта на една българска светиня – Светогорския манастир „Св. Георги Зограф“. По тази причина публикувам текста на моето нечуто от трибуната изказване, с надеждата никога повече управляващите да не си позволяват да не дават трибуна на един Български народен представител.

Уважаеми г-н Председател, уважаеми колеги,

Има известна символика в това, че една от първите дискусии по бюджет 2015 е по тема и предложение, свързани с духовността и вярата. И ако авторите на този бюджет искат да ни убедят в неговата адекватност в това отношение, то предлаганата от нас поправка, касаеща осигуряването на средства за довършване ремонта на българския манастир“ Св. Георги Зограф“ на Света Гора, би трябвало да бъде гласувана с пълно единодушие в тази зала. Още повече, че забележете – ние предлагаме тези средства да бъдат за сметка на резерва за бедствия и аварии. И ако тези предложени средства за бедствия са  все пак в условията на хипотеза, то бедствието, кризата в българската духовност и нравственост вече са факт. Това е проблем, касаещ бъдещето на българската нация и елемент от националната ни сигурност.

И какво по – универсално лечение на това заболяване от инвестиция в духовно наследство, в родова памет, в култура. Българският манастир „Зограф“ не е просто религиозен център, не е просто един от многото такива. Този манастир е символ – носител на хилядолетна традиция, неопетнен от разкол, ерес – това е един светилник, вдъхващ надежда и упование не само във вярващите , но и във всяка българска душа.

Добре е да признаем, че през последните няколко години държавата беше абдикирала от подкрепата си за манастира, като последните по-сериозни финансови инжекции – от 2 и 1 милион евро бяха направени по времето на кабинета Станишев , плюс една значителна сума от кабинета Орешарски.А по манастира усилено се работи – както по външната украса ( реставрация на древни стени, огради, изграждане на нови), така и по вътрешното благоустройство на стаи и помещения, новата манастирска библиотека, покриви на църкви, битови помещения и т.н. Всичко това отнема значителен финансов ресурс. Ето защо нашите братя монаси се нуждаят от тази подкрепа и аз призовавам българското Народно събрание да гласува това наше предложение. А на тези наши колеги, които обикновено заиграват с темите патриотизъм, родолюбие, традиции искам да припомня, че Атон е светилник , бранещ християнството. Има много теории, че Атон може да се превърне в новия духовен център на човечеството, че оттам ще тръгне духовното прераждане на света. Ето защо, ние сме длъжни да дадем своя дан в това Богоугодно начинание.

И забележете, това не означава толериране на една религия за сметка на други, защото за  никого не са тайна огромните външни потоци от средства, които текът към редица други религиозни култове в България, за сметка на тоталното безпаричие и недоимък в Българското Православие.

В заключение – не гледайте на това предложение и ефекта от него тясно партийно или верски , става въпрос за национален дух и себеуважение. За история и традиции.