Полицаите и военните без коледни бонуси

Военните, както и полицаите няма да получат коледни бонуси тази година за разлика от предишната 2013 година. Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че вместо предпразнични премии в армията вече са получили пари за дрехи и възможностите на МО не позволяват по-големи разходи, с които да бъдат зарадвани военните, пише “Монитор”. “Те вече са получили средствата, които се предвиждат за дрехи, така че това също е някаква форма, но толкова бяха нашите възможности”, каза министърът, който в началото на месеца заяви, че за тази година армията няма да има проблем с изплащането на заплати и осигуровки и затова се предвиждало и коледен бонус.

От министерството уточниха, че служителите под пагон, които не са се възползвали от полагаемите им се средства за дрехи или са използвали само част от тях, сега ще могат да получат вместо тях пари в брой. Въпросните суми варират според чина на военнослужещите, като минималната е 440 лв., а генералите могат да приберат 700 лв.

Ненчев напомни, че бюджетът на министерството за 2015 година е орязан с близо 87 млн. лв. и изрази надежда, че ще бъде актуализиран, за да могат военните да поддържат висок боен дух.

Вчера министърът проведе традиционната видеовръзка в навечерието на коледните и новогодишните празници с командирите на контингентите ни зад граница. „Спомням си времето, когато ви изпращах. Спомням си, когато бях с вас. Тогава ви казах, че ще ви нося в сърцето си. Днес искам да ви уверя, че сте в сърцата и мислите ни”, дръпна пламенна реч при обръщението си към представителите на контингента ни в Афганистан Ненчев.

С 13-ата заплата освен полицаите и военните ще се разминат и данъчните, както и служителите в МП, към които за зачислени и надзирателите и охранителите на съдебната власт. За сметка на това магистратите взеха допълнително 6,3 млн. лв. от държавния бюджет, които трябваше да бъдат изхарчени за текущи разходи като ток и вода. Впоследствие се оказа, че те са успели да заделят тези средства за премии. На всеки магистрат в зависимост от ранга и прослуженото в системата време се падат от 450 лв. до 1100 лв., колкото ще вземат членовете на ВСС, пише Кросс.