Директни плащания за земеделски стопани за периода 2015-2020 г.

Реформата на Общата Селскостопанска политика въвежда редица промени в прилагането на директните плащания в България през периода 2015-2020 г.

Предвижда се право на получаване на директни плащания да имат земеделски стопани, които са регистрирани със своята дейност по Закона за подпомагане на земеделските производители, осигуряват се като такива  и имат правно основание за ползване на земеделските парцели.Земеделските стопани трябва да бъдат и „активни” фермери. ”Активен „ фермер  е този, който докаже, че годишният размер на директните плащания са най-малко 5 % от неговите постъпления или минимум 1/3 от постъпленията му са постъпления от земеделска дейност или ако е посочен код за основна икономическа дейност  на фирмите –селскостопанска дейност. Изискванията за „активен” фермер не се прилагат при земеделски производители, които за предходна година са получили директни плащания под 3000 евро.

В схемите за директни плащания могат да участват земеделски стопани, които обработват минимум 5 дка със земеделски култури, като размерът на парцелите трябва да бъде над 1 дка.

Директните плащания в България ще обхващат следните схеми за подпомагане:

  1. Схема за единно плащане на площ/базово плащане/– за всички които  обработват минимум 5 дка земеделски площи

Предвижда се намаление на базовото плащане – прилага се за суми над 150 000 евро.

 

  1. Преразпределително плащане – прилага се  единна ставка за първите 300 дка от стопанството / приблизително 77 евро/ха /15 лв/
  2. Схема за дребни земеделски стопани – допустимите стопани ще подават заявление до 15.10.2015 г .Подпомагането ще бъде от 500 до 1250 евро, като плащането ще замества директните плащания за най-дребните производители.
  3. Схема за млади земеделски производители – за земеделски стопани на възраст от 18 до 40 години. Подпомагането е за първите 5 години от създаване на стопанството им.Младите фермери ще получават 25% повече базово плащане за първите 300 дка.Но за да получават подпомагането младите фермери трябва да притежават професионални умения т.е. трябва да имат завършено образование в областта на земеделското производство или   да имат завършен курс от 150 часа за професионална квалификация в областта на земеделието.

 

  1. Преходна национална помощ

А) схема за преходна национална помощ за земеделска земя на хектар – прилага се за всички култури  с изключение на постоянно затревените площи, винени лозя и тютюн;

Б)схема за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството – за земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007 – 2009 г., който е изкупен и премиран по  ЗТТИ и продължават да извършват земеделска дейност.

В) схема за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството -за земеделските стопани, които към 28 февруари 2009 г. са

отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в  БАБХ и продължават да извършват земеделска дейност.

 

Г) схема за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството- Право на подпомагане   имат земеделските стопани, които отглеждат в стопанствата си: 50 или повече овце майки, или кози майки , които са регистрирани в БАБХ и продължат да отглеждат най-малко 80 % от заявените овце майки и/или кози майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане

 

6.Схема за обвързана подкрепа:

1)      Схема за обвързано подпомагане за млечни крави – за  стопанства с 10 и повече млечни крави.

2)  Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници – за стопанства с 5 и повече крави с направление за производство на месо и/или юници.

3)      Схема за обвързано подпомагане за млечни крави, месодайни крави и биволици под селекционен контрол –  за стопанства с 10 и повече млечни крави и/или месодайни крави и/или биволи. Подпомагането е за животните, които са под селекционен контрол.

4)  Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки – за стопанства с 10 до 49 овце-майки и/или кози-майки.

5)      Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол –  за стопанства с 50 и повече овце-майки и/или кози-майки. Подпомагането е за животните, които са под селекционен контрол.

6) Схема за обвързано подпомагане за биволи –за стопанства с 10 и повече биволи.

7) Схема за обвързано подпомагане за плодове – за земеделски стопани с допустими площи от минимум 0.5 ха (заедно или по отделно) от следните видове: ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи  , череши, вишни, орехи, десертно грозде, ягоди, малини.

8) Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци –за земеделски стопани с допустими площи от минимум 0.5 ха (заедно или по отделно) от следните зеленчуци, които са полско производство: домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук-зрял, патладжан, моркови, градински грах-зелено, градински фасул-зелено, чесън-зрял, картофи, дини, пъпеши и тикви.

9) Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци (оранжерийно производство) – земеделски стопани с допустими площи от минимум 0.5 ха (заедно или по отделно) от следните зеленчуци (оранжерийно производство): домати, пипер и краставици.

—  За целите на определяне на размера на подпомагането заявената и допустима площ се намалява съответно при недостигане от заявителя на минимален добив от съответните плодове или зеленчуци от заявените от него по схемата площи.

10)Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури –за  земеделски стопани с допустими площи от минимум 0.5 ха от следните протеинови култури: фасул-зърно, леща, нахут, грах-фуражен за зърно, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан

7.Зелени директни плащания

А.Диверсификация на културите

  • стопанства с обработваема земя между 10 и 30 ха – най-малко 2 различни култури (основната не превишава 75 %)
  • стопанства с обработваема земя повече от 30 ха  – най-малко 3 различни култури (основната не заема повече от 75 %, а основната и втората култура не превишават 95 %)

 

Б.Поддържане на постоянно затревени площи

Създаване на слой „Постоянно затревени площи” :

  • Нормативно уреден в ЗПЗП
  • Забрана за разораване

 

В.Екологично насочени площи/ЕНП/ –за опазване и подобряване на биологичното разнообразие в стопанствата

  • Изисквания
    • стопанства с обработваеми земи над 15 ха
    • минимум 5% от тях да бъдат поддържани като една или повече от ЕНП
  • Видове ЕНП
    • Земя, оставена под угар (без производство най-малко за 1 год.)
    • Тераси
    • Особености на ландшафта
    • Буферни ивици
    • Ивици хектари по краищата на гори
    • Площи с дървесни култури с кратък цикъл на ротация
    • Площи с междинни култури или зелена покривка

 

 

Галя Димитрова

                                                                                  /гл. експерт –НССЗ – ТОО -Бургас/

                                                                                   Тел 056 84 14 35