Скулптура на Свети Георги ще се извисява на кръговото до поморийския манастир /видео/

skulptura

Бронзова фигура на Свети Георги Победоносец ще бъде издигната до манастира в Поморие. За първи път идеята беше оповестена от кмета на общината Иван Алексиев на 24.01.2013г. По време на тогавашното обществено обсъждане на бюджета с жители на кв. “Св. Георги” Иван Алексиев показа скица на скулптурата. От казаното тогава почти няма разминаване в думите му.

Младите талантливи творци Милен Каменов и Христо Георгиев успяха да изработят няколко варианта на макета, който вече е изложен в НЧ „Просвета 1888” за одобрение и допълнителни идеи. Предстои и официалното представяне на скулптурната композиция пред поморийци.

Първоначално идеята бе тя да се извисява в градинката до манастира, но има мнения да бъде поставена в средата на малкото кръгово до манастира, което ще бъде изградено, след направата на новата ВиК мрежа в района. Височината на скулптурата с постамента ще бъде около 5 метра и ще може да се вижда по-отдалеч.

Преди известно време бе учредена  Фондация „Поморие”, чиято първа задача е да подпомогне изграждането на монумента. Фондацията е създадена като доброволна, независима, неправителствена, нерелигиозна и неполитическа организация, с нестопанска цел, за популяризиране на културно-историческото и духовно наследство на Поморие. Създаването й е по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към кмета на Община Поморие.

Фондацията е отворена за дарители и всеки, който има възможност ще може да дари сума, необходима за изработването на скулптурата на Свети Георги Победоносец. Първите, които дариха средства за изграждането на бронзовата фигура са учредителите на фондацията – Иван Алексиев, Ива Кусева, Елена Мурджева, Теодоси Гуджуков, Николай Николов, Милчо Талев и Петко Георгиев.

 

„Искрено вярвам, че ще успеем да наберем необходимите средства за изграждането на скулптурата единствено чрез дарения. Надявам се, че всеки жител на Поморие ще се почувства съпричастен към идеята и ще иска да дари левче, пет или повече, и така да участва в реализирането на проекта. Най-лесно е финансирането да бъде осигурено от Общината, но считам че издигането на монумент на Свети Георги, закрилникът на Поморие, е важно за целия град, за всеки един от нас. Разчитам на подкрепата на моите съграждани, а желанието ми е скулптурната композиция да бъде официално открита на празника на града тази година”, каза кметът Иван Алексиев.

А какво каза преди две години вижте във видеозаписа.

 

1 коментар

  1. поморие

    Хубава е идеята да не е празно кръговото пространство, но спрете моля с тези смешни мижави кръгови кръстовища! Ставате за смях! Вижте в Стара Загора има голямо кръгово и фонтан в него, ама не е малко като т. нар. поморийски кръгови кръстовища, които са запазена марка на нашия град! Пред манастира поне има място за голямо, качествено изпълнено и отговарящо на изискванията за главен път кръгово кръстовище!