Представен е макетът на скулптурната композиция Свети Георги

Макетът на скулптурната композиция на покровителя на Поморие, който е изложен във Читалище „Просвета 1888”, беше официално представен пред жителите на града, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. На събитието присъстваха учредителите на Фондация „Поморие”, чиято първа задача е да подпомогне изграждането на монумента. В знак на подкрепа към каузата присъстваха и заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова и Агатополският епископ Иеротей.

„Манастир „Свети Георги Победоносец”, както и аз като епископ и викарий на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, подкрепяме идеята за изграждането на скулптурата. Тя ще бъде един символ на победата на доброто над злото” – каза епископът.

Пластичната композиция ще бъде реализирана от младите скулптори Христо Георгиев и Милен Каменов.

„Преди около две години започнахме да правим консултации затова как да изглежда и къде да бъде позициониран монументът. Скулпторите представиха няколко проекта. Стойността на реализацията е около 250 хиляди лева. Всеки от нас може да допринесе за тази благородна кауза, като дари средства по банковата сметка на фондацията или чрез изпращане на SMS.„ – призова гражданите Милчо Талев.

Високата пет метра бронзова фигура ще бъде издигната в средата на кръстовището до манастир „Свети Георги Победоносец”. Предвижда се тя да бъде завършена до празника на града.

„… твърдо подкрепям идеята за ситуиране на „Пластична символна композиция на Св. Георги” в кръга на това пътно кръстовище. Тук емблемата на града ще се вижда от всички посоки, водачите на МПС ще бъдат допълнително респектирани да намалят скоростта, а пътниците да се любуват на красивата пластика” – казва в становището си до кмета арх. Камен Шипков.

Скоро на уеб страницата на Община Поморие ще бъдат оповестени банковата сметка и единния дарителски номер (DMS) на Фондация „Поморие”, която е учредена с цел популяризиране на културно-историческото и духовно наследство на Поморие. Всеки гражданин, който подкрепя инициативата, ще може да дари сума, според възможностите си, за изграждане на скулптурата на покровителя на Поморие Свети Георги Победоносец.

skulptura

 

13 Отзиви

  1. заинтересован

    Пак малко смешно кръгово кръстовище! Защо всички неща в Поморие са малки? Само затруднения се създават на големите автобуси и камиони, а и дори и на по-малките. Направете едно образцово кръгово кръстовище в града ни, господа кръговци (управляващи)!

  2. поморие

    Направете и на някое от входните кръгови награда статуя на Св. императрица Ирина, чийто ден (05.05.) трябва да се почита особено в нашия град предвид факта, че тя е възстановила и вдъхнала нов живот на Анхиало след голямото земетресение през 708 г. Именно тук тя се е излекувала от благотворните води на Поморийското езеро. Празникът на тази светица трябва да стане официален празник на Поморие!
    И на другите кръгови кръстовища сложете по нещо. Поморие се превърна в града на миниатюрните кръгови кръстовища!

  3. Поморие да не е в Англия какво е това обратно движение.

  4. 1. Статуята на отговаря на църковните канони-вижте икони на Св.Георги с коня
    2. По глупаво предложение да се постави в кръговото няма
    3. Мястото на композицията до оградата на манастира всред боровите дръвчета осветена нощем
    4. Едва ли ще се съберат 250000 лева до 6 май 2015-за пране на пари ли говориме?
    5. Покажете регистрацията на новата фондация "Анхиало" да не смене на тъмно
    6. Как така статуята е одобрена от десетина сейрджии-има ли подписан протокол
    7. Този измислен паметник има ли нещо общо с Делян Пеевски който е огледал с кмета общинското пристанище-Така както гушна несебърското без пари-С ДПС напред на изборите
    Дано отговорят от крепоста, наречена община за което се съмняваме. Да не се сърдим след това!

  5. Проекта трябва да бъде одобрен от НИПК и авторите му да иман необходимия лиценз. Провинциалното мнение на пенсионирания архитект от София не е фактор нито представител на държавната институция оторизирана да санкционира проектите. Ако общината действа срещу българските закони то си е за нейна сметка, която обаче ще плащат наивните поморийци дали своята лепта за паметника.

  6. Проблем е липсата на инвестиции, поради които паричният поток все повече намалява за сметка на данъчната тежест и затвърждаване на Държавна намеса в икономиката (не само на местно ниво). Това ще доведе до отлив и на туристи защото от липсата на конкуренция, "монопола" ще започне да проявява меко казано пренебрежение към така нужните икономически предпоставки за развитие на даден отрасъл в случая туризъм, който е основен поминък на гражданите на Общината. Другият основен поминък лозарството беше тотално разбит, та се налага прекрасният ни винпром да внася грозде (лозята ще трябва да ги причислим към изчезващ вид в нашата Община).
    Проблем, е че и от липсата на икономическо развитие се затвърждава и липсата на прираст в населението на Общината (изключвам пришълците). Тази тенденция ще продължава да се затвърждава и занапред и ще допринесе за още по крайно негативни последици (застаряване на населението, нуждата от повече пари за издръжката на хора в пенсионна възраст, хора в неравностойно положение и хора в крайна нужда).
    Проблем е и затвърждаващата се липса на здравен капацитет в Общинската болница (не казвам, че хората които в момента работят там са нескопосани, а че липсват хора и технологии нужни за обслужване на болни и нуждаещи се от лечение), причините са икономика и местна политика за дълъг период от време. Проекта добър или лош, не му е времето.

  7. Тук става въпрос за легитимация на проекта, който няма нищо общо с икономиката и още помалко с умните от общината. Въпрос на интелект е законното решение, за паметникаь защото няма бъдеще без минало. Жалко да нас наивниците, които дадохме своя глас за тези маломници от ГЕРБ. Сега с тъга константираме, че общината потъва решително и е взабвение дори от съседите ни.

  8. Общото е стандарта на живот Вида и това че се харчат публични средства за неща, които нямат добавена стойност.

    • Има добавена стойност, за този който изпълнява проекта.

      • Добавена стойност може да има само за този, който инвестира в проекта!

  9. Правилно, така е, мизерията е посевместна в Поморие, има гладни хора-завчера един млад мъж на Манастирска 24 умря от глад и въпреки молбита за храна така и общината не достави-;Нещо като френската кралица, като и казали че хората нямат хляб, те отвърнала: амида ядят пасти?

    • Мизерията тепърва предстои (ако не се промени начинът на управление на Общината, съответно Държавата).
      Това, което съм писал по горе е само една малка част от проблемите, за които съм на мнение че са най-важни и неотложни. За това и накрая написах, че проекта не му е времето и че се е превърнало в "рецидив" да се харчат публични средства, които поради икономически и политически причини следствието ще е да завлекат гражданите и до просешка тояга.
      Обществениците ни, било то Кметове, съветници, професори и т.н. (тук е ролята и на обикновения гражданин да влезе по активно) е крайно време да престанат да се самозалъгват.

  10. Статуята и според мен не отговаря на църковните канони , или да я направят по тях или въобще да не я правят.Защото в текущия проект аз лично виждам само един конник с копие което е забито в нещо си, в никакъв случаи не виждам Св.Георги , за съжаление съмнявам се и , че всеки който не знае че това е той ще се досети без да му кажат което пък от своя страна напълно обезмисля проекта за статуя на Св.Георги.