Ден преди празника на родилната помощ в поморийската болница се родиха две бебета, но раждаемостта намалява /видео/

Приетите нови мерки от правителството на Орешарски, които определят рамката на родилната помощ, води до намаляване на раждаемостта в малки болници като МБАЛ Поморие.

Бабинден, един от големите народни  празници, посветен на родилната помощ, бе отбелязан по традиция в Акушеро-гинекологичното  отделение на поморийската болница. Целият медицински екип, начело с д-р Матей Попов бе зарадван с програма  и почерпка от групата за автентичен фолклор ”Здравец” гр.Поморие.
Спазена бе обредността, подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение. С калъп сапун и нови  кърпи бе извършено обредното поливане на акушерките.
Завеждащият АГ – отделението д-р Матей Попов използва възможността да поздрави всички с празника.

За съжаление и през тази година раждаемостта бележи спад. За сравнение през изминалата година броят на новородените в поморийското АГ-одтеление е 172, а през през 2013г. са се родили 205 бебета. От началота на 2015 година новородените са 12, от тях 8 са момичета.

Приетите нови мерки от правителството на Орешарски, които определят рамката на родилната помощ, води до намаляване на раждаемостта в малки болници като МБАЛ Поморие, сподели д-р Матей Попов. Какво още допринася за спада на раждаемостта вижте във видеозаписа!

5 Отзиви

  1. заинтересован

    Кметът да се обърне към МС да отмени приетите мерки от Орешарски!Нали сегашният състав на МС са негови съпартийци!
    МБАЛ Поморие кога стана "малка" болница? Нали преди години се славеше като голяма, обслужваща доста населени места? Явно поредното безхаберие-такова безхаберие, че човек, който е за първи път в Поморие, не може да разбере каква е тази постройка. Липсва табелата за МБАЛ и МЦ! Нямат пари да си сложат по една табела!А къде са старите табели?Бяха добре и поне информираха каква е сградата?
    Д-р Попов не спомена и факта, че много поморийки раждат в Бургас, в село Ветрен. Много поморийци напуснаха града не само за да отидат в чужбина, но и да се преселят в друг град, където има повече възможности, защото в Поморие няма работа, следователно няма и развитие!

  2. Благодарна

    Аз не съм от Поморие, нито от общината, но отидох да родя детенцето си точно в АГ Поморие заради д-р М.Попов и екипа му. Висок професионализъм, прекрасно отношение, не като към поредните пациенти, а лична загриженост и хуманност.

    И табелите са важни, но все пак който ги е потърсил е успял да ги намери! Надявам се повече от бъдещите майки в Поморие да не залитат към лукса и красивите болнични стаи, а да забележат професионализма и да го предпочетат.

    Пожелавам ви да имате много работа, много здраво родени малки пациенти и много щастливи родители! Благодаря Ви!!! Честит професионален празник!

    • майка на две

      За др.Попов само хубаво може да се говори – професионалист, любезен и човечен, Господ здраве да му дава! Но за акушерките в родилното – нямам думи! Само две от тях са хора с човешки качества, другите нямат право да се нарекат мед.сестри, огорчението ми е голямо и съжалявам всички жени, които имат глупостта като мен, които ще отидат /доброволно/ да родят там!!! Бягайте далеч от такива хора и такова обслужване! Ако някой на улицата ми говори по този начин и ме нагруби така, както в родилното бих го зашлевила! И то в такъв момент, когато родилката е толкова уязвима, нуждае се от спокойствие, разбиране, за да посрещне рожбата си и да ѝ се порадва – най-блажените мигове в живота на жената се опорочават от прости, озлобени и мързеливи сестри! Не бих минала даже отвън по коридора на тази институция, тръпки ме побиват…

  3. Това е лекар който работи от душа и сърце . Много рядко са медици като него трябва да сме благодарни ,че в Общината работи такъв специалист.

  4. Tova za ginekologa sa gluposti,toi e rob na parite ako nqma pari, nqma vnimanie