На 14-ти февруари Дамаджан вечеринка

За 20-ти пореден път, за празника Трифон Зарезан, Читалище “Просвета 1888”- Поморие събира ценителите на хубавите вина и ракии на 14 февруари 2015 г./събота/ от 19.30 ч. в Интерхотел “Поморие” на Дамаджан вечеринка. Основен партньор на читалището е “Черноморско злато-АД”-Поморие. На вечеринката по традиция ще се проведе анонимна дегустация на домашни вина и ракии, които ще бъдат оценени от професионална дегустационна комисия в “Черноморско злато- АД”. Желаещите да участват в конкурса ще могат да предоставят своите проби в сградата на Читалище “Просвета 1888” в срок до 10.02.2015 г.

И тази година ще се връчи Приза “Дегустатор на годината”.Победителят ще се определи вечерта на празника. Този, който се доближи най-много в оценките си до тези на професионалистите, печели приза “Дегустатор на годината”. Актьорите от поморийският читалищен театър обещават много хумор, голямо веселие и буйни танци, за да се спази традицията, за плодородие на лозята и пълни бъчви с вино.

Дамаджан вечеринката за празника Трифон Зарезан е една стара градска традиция в Поморие.Тя датира от 30-те години на миналия век, когато лозарите и винарите са се събирали на този ден в читалището за да празнуват заедно като добри съграждани и приятели. Всеки от тях е черпил присъстващите с вино, което сам е налял. Домакините пък са представяли своите кулинарни шедьоври от ястия и сладки . Не са липсвали закачките и хумора на местните зевзеци-актьорите от читалищния театър,музиката и танците до зори. На дамаджан вечеринката задължително са танцували Кадрил – един европейски танц, вероятно пренесен от богатите поморийски търговци, банкери, които обикаляли Европа по свои бизнес дела.Имало е и водещ, който задавал командите на френски език, господата са демонстрирали своите кавалерски обноски, а дамите своите тоалети по европейската мода.

Куверти можете да закупите в канцеларията на Читалище “Просвета 1888”, ул. Княз Борис I №51. За допълнителна информация – тел. 0596/22316,GSM 0884 584444