Засякоха мистериозни радиовълни от космоса

Австралийски учени засякоха странен и много мощен радиосигнал с неизвестен произход от дълбокия космос. Мистериозните радиовълни са уловени с помощта на 12 телескопа в Австралия, Чили, Германия, Хавай, Индия, американския щат Калифорния и на Канарските острови. Въпреки своята краткост, енергията на радиосигнала е приблизително равна на енергията на Слънцето, произведена за един ден. Поведението на радиосигнала свидетелства за взаимодействието му със силно магнитно поле, разположено в близост до източника на сигнала, съобщава Кросс.

Според астрофизиците източникът на сигнала е извън пределите на Млечния път, на разстояние 5.5 милиарда светлинни години от Земята. Специалистите смятат, че сигналът не е възникнал от смъртта или от образуването на нови звезди, защото подобни събития обикновено са съпроводени от друг вид вълни.

Това не е първият случай, в който оборудване на Земята улавя подобен силен сигнал. За последните осем години са регистрирани седем подобни явления. А най-мощният и продължителен сигнал, дошъл от космоса, е наречен Wow. Той е дошъл от космоса през 1977 година.