Надбавката за първо дете ще е 35 лв., за второ – 85 лв., за трето – 130 лева

Родителите на малолетни майки да остават без детски добавки, е ново предложение за промяна в Закона за семейните помощи, съобщи  министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му целта е въпросните домакинства да не получават двойни суми, тъй като в момента бабата получава пари за невръстната майка, а тя – за новороденото си бебе.

Калфин уточни, че предложението е да се промени моделът за насърчаване на раждаемостта. Идеята е добавките да се плащат на семейство, а не за дете, цитира Кросс. Домакинствата с едно дете ще получават 35 лева. При две деца сумата ще е 85 лева, а при три – 130 лева. За четвъртото и последващо дете подкрепата ще бъде по-ниска от 35 лева. Сега за второто дете сумата е 50 лв., а за всички останали – 35 лева.

По думите на Калфин прагът за доходите, който дава право на семействата да получават детски, ще остане в сила – 350 лв. на човек. Вицепремиерът уточни, че проектът за закон за семейното подпомагане идната седмица ще бъде представен за публично обсъждане.

Министър Калфин заяви, че ще настоява за плащането на великденски надбавки към най-ниските пенсии. Това допусна в радиоинтервю днес и финансовият министър Владислав Горанов.

Вицепремиерът коментира, че не приема поредните нападки от средите на БСП, че партия АБВ е загубила лявата си идентичност. Той призова лидерът на ПЕС Сергей Станишев да се обърне със същите обвинения към всички леви формации в ЕС, които участват в управлението на страните си в партньорство с десни сили. Когато Станишев направи това, ще приема твърденията му за загуба на идентичност, иначе е демагогия от негова страна, посочи Калфин.