В Бургас паметникът на жертвите от комунизма ще озарява небето

Реформаторският блок в Бургас почете паметта на президента Желев

 

 

Кръст, от чийто център вечер ще се извисява мощен светлинен лъч, който ще свързва небето и земята. Такъв е замисълът в проекта за паметник на жертвите от комунизма, който бе представен днес по инициатива на Реформаторския блок в Бургас. Представянето на паметника стана  на 1 февруари – Денят за почит към жертвите на комунизма.

 

„В Бургас има около 300 души, които са засегнати от този престъпен режим и наистина беше крайно време да има място, на което да ги почитаме. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са тримата регенти, 22-ма министри от правителствата след 1941г., 67 депутати от 24-то НС, 47 генерали и висши офицери”, каза народният представител от Реформаторския блок Костадин Марков.

 

Той  припомни, че 1 февруари  се чества по предложение на двама президенти – Петър Стоянов и Желю Желев, който ни напусна преди два дни. Марков призова присъстващите в залата да станат на крака и да запазят минута мълчание в памет на първия демократично избран президент на България.

В последните години изграждането на паметника на жертвите от комунизма се превърна в кауза за СДС – Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок. На презентирането на проекта днес присъстваха и общински съветници от ГЕРБ и НФСБ, с чиято подкрепа местният парламент  прие предложението за изграждане на паметника.

 

„Борбата ни за този монумент беше трудна. Три пъти се опитвахме да входираме докладната записка в Общинския съвет и накрая, благодарение на политическите сили, които ни подкрепиха, тя беше приета. С помощта на администрацията на Община Бургас успяхме да изберем подходящо място за онумента – срещу входа на Апелативния съд. За мен този символ няма да бъде знак за имената и техните наследници, а ще бъде фар, който да осветява нас и нашите наследници с предупреждение, че никога не трябва да позволяваме зверствата на комунизма да се повторят”, каза областният управител Вълчо Чолаков, който през 2012 година, тогава като общински съветник, входира докладната записка.

 

Чолаков припомни, че за период по-малко от година са били избити толкова български генерали и офицери, колкото не са загинали от Освобождението на България до 1945 година. Най-тъжното и плашещо е, че тези хора не са избити от наши врагове по външните граници, а от наши сънародници.  Елитът  на българската култура, политическа класа и интелигенция е бил унищожен.

Специален гост на събитието бе председателят  на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов. Той също припомни зверствата на Народния съд. След 1 февруари 1945 година са издадени 2730 смъртни присъди, 1305 доживотни. Осъдените без съд и присъда са  20 000 души.

„Днес не споменаваме трагичните събития, за да търсим реванш, а за да държим паметта на поколенията будна, защото само така може да се преодолее стореното зло”, каза д-р Найденов.

 

Проектът за паметника, който е във формата кръст, е дело на бургаските художници Атанас Стоянов и Любомир Коцев. Те обясниха, че в центъра на монумента ще бъде монтиран мощен прожектор, който вечер ще осветява небето в памет на жертвите.

На представянето на проекта на паметника присъстваха лидерите на Реформаторския блок в Бургас, общински съветници от ГЕРБ, НФСБ, Съюзът на репресираните и много граждани. Сред последните бе и земеделецът Атанас Костандиев от Твърдица, който незаслужен е прекарал 22 години от живота си в затвора по вина на комунистите.

 

1 коментар

  1. Вместо паметник, премахнете давността на закона, който осъжда комунистическия режим и приемете закон за лустрация, пък след това си издигайте колкото си искате паметници.