Високоспециализирана онкохирургия вече се извършва и в МБАЛ Бургас

Онкологични операции върху черен дроб и панкреас вече се извършват рутинно в МБАЛ Бургас. Сред тях са оперативни интервенции при първичен рак на черен дроб, метастатични чернодробни тумори, тумори на жлъчен мехур и жлъчни пътища, рак на панкреаса и хроничен панкреатит. Това са тежки оперативни интервенции, изискващи специфична диагностична апаратура и високоспециализирана реанимация.

Хирургичните отделения на МБАЛ Бургас са единствените в Югоизточна България, които отговарят на изискванията за тази високоспециализирана онкохирургия.

Този тип хирургия стана възможна в Бургас благодарение на методичната помощ на проф. Даниел Костов, оказвана в отделенията по хирургия в продължение на три години. Проф. Даниел Костов е началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия – София. Професорът е специализирал жлъчно-чернодробна, панкреатична хирургия и трансплантология в Германия и Испания, член е на Европейската и Световната организация по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия.

Под негово ръководство в МБАЛ Бургас са извършени едни от най-тежките онкологични операции върху черен дроб и панкреас, като последните са направени само преди няколко дни. Жителите на Бургас и региона, които страдат от онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреатична система, вече няма нужда да пътуват до София или чужбина, за да получат специализирана медицинска помощ, а могат да бъдат оперирани в двете хирургични отделения на МБАЛ Бургас, коментира началникът на Първо хирургично отделение д-р Васил Керанов.

„Хирурзите в Бургас са с традиции в онкологичната хирургия при дебелочревен рак, но трябва да се знае, че над 50% от болните с рак на дебелото и право черво развиват метастази в черния дроб и при липса на мултимодално лечение средната преживяемост при тях не надхвърля 9-12 месеца. Сега пациентите с чернодробни метастази могат да получат адекватно хирургично лечение (отворена или лапароскопска операция) в Бургас, след което да се подложат на съвременна химиотерапия, която в комбинация с хирургично отстраняване на чернодробните метастази значително удължава живота им“, обясни проф. Костов.

Невъзможно е тези операции да се извършат без съвременна диагностична база и силна реанимация, каквито са налични в МБАЛ Бургас. „Реанимацията тук е с трето ниво на компетентност и отговаря на съвременните световни стандарти, като заслугата за това е на изпълнителния директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Неоспоримо доказателство за това са няколкото донорски ситуации на бъбрек и черен дроб само за последните месеци на годината“, подчерта проф. Костов и допълни, че благодарение на добрата база, апаратура и умения на хирурзите в МБАЛ Бургас, болницата е готова да се превърне в референтен център по лапароскопска хирургия за Югоизточна България при определени инвестиции.