Реформаторите си поставиха оценка 4.50 за работата им в правителството

Стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите са ключовите думи от двудневната реформаторска координационна среща на депутатите, министрите и техните екипи в Поморие, в рамките на която те дадоха пресконференция. В нея участваха съпредседателите на Парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването, образованието, икономиката и отбраната.
Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори. 4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ, подчерта още съпредседателят на Парламентарната група.
За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, отчете Зеленогорски и обобщи, че има голям напредък по консолидацията, координацията между екипите в парламента и изпълнителната власт, по-доброто взаимодействие между партиите в РБ, както и между центъра и регионалните структури на Реформаторите в страната.
Въпреки че постигнахме сериозна консолидация на усилията ни в изпълнителната власт и изпълняваме ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия, е време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите, добави съпредседателят на Парламентарната група Радан Кънев и каза, че оценката е много добра, а не отлична именно заради скоростта на реформите.
В максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и Парламентарната група, каза още Кънев и подчерта, че в близките 2-3 месеца 43-то Народно събрание ще заработи по Закона за съдебната власт и другите закони, произтичащи от приетата Стратегия за съдебната реформа.
Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка , която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота. По думите му, по-голямата част от сумата – ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.
Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф, каза Кънев. Министър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. Допуснахме добро решени като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство. Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.
Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорск и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.
Министър Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.
Министър Петър Москов добави, че по трансграничното сътрудничество с Румъния България вече е реален бенефициент и това е оценката на Европа за постигнатата стабилност у нас в 100-те дни на това управление и за съдебната реформа, подчерта Москов. Той съобщи, че електронното здравеопазване и електронната здравна карта са в много напреднал етап , като и готов и индивидуалният здравен идентификатор и тестова версия на електронната здравна система, които ще се въвеждат поетапно и до Нова година ще има видим за гражданите резултат./КРОСС/

1 коментар

  1. „Булгартабак Холдинг” АД, София
    „Благоевград – БТ" – АД, Благоевград
    „Цигарена фабрика Пловдив" АД, Пловдив
    „Слънце Стара Загора – Табак" АД, Стара Загора
    „Плевен – БТ" АД, Плевен
    „София – Булгартабак” АД, София
    „Кинтекс" ЕАД, София
    „Тератон” ЕАД, София
    „Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, Сопот
    „Арсенал” АД, Казанлък

    Това са Държавни убийци!

    Въпрос към г-н Лукарски.
    Кога ще бъдат приватизирани?
    Ако изхождаме от финансова точка, това са средно 300 млн. лв. в най-добрият случай.
    Ако изхождаме от демографска такава, то това са средно 1000 живота на година.
    Статистиката, която води Държавата е отчайваща, а излиза че реално си плащаме за да има демографски срив!
    Призив към г-н Москов
    Държавата да вдигне акциза на производителите на цигари и по солени глоби за пушене на обществени места.