От 1 април единна регистрационна система всички лечебни заведения

На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, съобщиха от НЗОК.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в ЛЗБП, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

Въвеждането на системата е договорено между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор 2015 за медицински дейности.

До момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно ЛЗБП, което да е внедрило Регистрационната система. В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград – 1 от 13, Габрово – 1 от 6, Кюстендил – 1 от 6, Пазарджик – 2 от 13, Софийска област – 2 от 14, Ямбол – 1 от 4.

НЗОК напомня, че от 01.04.2015 г. медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани.