Жълт код за опасно време

Жълт код за опасно време е обявен в общо 21 области. Оранжев е кодът за предупреждение в останалите седем, съобщават от НИМХ към БАН. В петък над цялата страна се очакват обилни валежи. В южните и югоизточните части и по Черноморието от дъжд, а в Северна-Северозападна България – от сняг.

Жълт код за обилни дъждове е обявен в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол. Оранжев код за дъждове и поледици ще има в Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград. В останалите области от страната се предупреждава за снегове и поледици.

През уикенда ни очаква дъждовно и студено време. В събота максималните температури ще достигнат 5-7 градуса, а в неделя – 4-5. Навръх 8 март Баба Марта ще се разлюти и ще изпрати сняг в почти цялата страна.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна, уточняват от пресслужбата на МОСВ. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг и намалената ретензионна способност на почвата, на 6, 7 и 8 март са възможни съществени повишения на речните нива в страната. Възможни са внезапни наводнения.