Общинският съвет е длъжен да защити интересите на Бургас в ПФСК „Черноморец“

Кметът на Община Бургас Димитър Николов призова общинските съветници да си свършат работата и намерят адекватно решение на казуса със стадион „Черноморец“.

Той настоява да бъдат свикани отговорните комисии на местния парламент, за да разискват финансовото състояние на дружеството, както и казусите с натрупаните задължения и запор на една от сградите в стадиона, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас

Общинският съвет е органът, който упражнява правата на общината в търговските дружества, в това число и в ПФСК „Черноморец“ и освен правомощие негово е и задължението да брани интересите и собствеността на Община Бургас. Не кметът, а местният парламент избира, както своя представител в Общото събрание на дружеството, така и двамата членове в Съвета на директорите на ПФСК „Черноморец“. И тримата представители подлежат на контрол от Общинския съвет и са задължени да се отчитат пред него, а не пред кмета. Задължение на местният парламент е да контролира дейността на дружеството и да защитава интересите на собствеността и спортната общественост.

„Аз очаквам от съветниците да набележат конкретни мерки за спасяването на стадион „Черноморец“. Очаквам също и отговори, извършвал ли е принципалът необходимия контрол на дружеството. Обществеността също очаква от Общинският съвет да даде информация за моментното състояние на дружеството, както и какви конкретни мерки ще предприеме. Не приемам опитът да се „задължава“ кметът да свърши работата на общинските съветници. Не че досега не съм го правил много пъти. И пак го правя. Вчера вместо да получа информация от общинските съветници, аз се срещнах с представител на дружеството, за да търсим изход от ситуацията. Въпреки, че не ми е задължение, чувствам това като свой дълг. Но очаквам по- сериозно и отговорно поведение при решаване на проблемите от съветниците, а не маркиране и прехвърляне на топката, за да се прояви показна загриженост“, заяви Димитър Николов.
Николов припомни, че в предния мандат на местния парламент е предложил да го упълномощят да представлява общината в дружеството, но общинските съветници са отхвърлили предложението му с мотив, че това е техен ангажимент.
Той допълни, че адмирира интереса от страна на групата на НФСБ и последният избран в Общото събрание на ПФСК „Черноморец“ съветник Евгений Мосинов по казуса с дружеството, но ги призова към реално ангажиране с проблемите като представители на принципала.