Успешно завърши първият кръг на Републиканския шампионат по мотокрос на мотополигона в Порой

Завърши първият кръг на Републиканския шампионат по мотокрос на мотополигон в с. Порой, край Поморие. През уикенда 86 състезатели дадоха най-доброто от себе си и показаха високо майсторство за радост на близо 10-те хиляди зрители, които бяха край трасето.

Въпреки дъжда, който валя през целия съботен ден, организаторите се справиха блестящо и квалификациите се проведоха нормално. Уникалността на почвата, която е пясък беше от голямо значение, защото при друго място на провеждане калта щеше да попречи значително на състезателите. За неделния ден, когато бяха официалните стартове, беше перфектно за състезание.

В клас 65 cc. се проведе само един манш, защото младите пилоти нямаха сили за втори, като решението беше да се запази здравето на младите мотоциклетисти, с оглед трудността на трасето. Кристиян Иванов с КТМ спечели този манш и започва с 25 точки новия сезон. Втори остана Християн Даков с КТМ, а трети Димитър Грозданов с КТМ.

При 85 cc. машини най-добър в двата манша беше Жулиан Георгиев с КТМ. След него се наредиха Алекс Димитров с КТМ и Вили Василев с КТМ.

В клас МХ Мартин Тодоров с Ямаха е победител в крайното подреждане, след като завърши втори в първия манш, но триумфира във втория и по този начин и в крайното класиране. След него се нареди Атанас Петров с КТМ, а трети Захари Томов с Хонда.

В клас МХ1 местният любимец Николай Йовчев с Хонда спечели и двата манша. Втори остана Тодор Тотев с Хонда, а трети Денислав Ангелов с КТМ.

В клас МХ2 беше изключително интересно, защото от тази година в него кара националния шампион при 65 и 85 cc Хакан Халми. В днешните стартове участие взе и Майкъл Иванов, който заедно с Петър Петров са единствените българи, участващи в световния шампионат по мотокрос МХ2. Иванов ще се включи в стартовете на световния елит на 19 април, когато шампионатът се премести в Европа. Дебютното му състезание ще бъде в Трентино, Италия. Иначе днес Майкъл с Хускварна беше изключително убедителен и в двата манша, който спечели. След него останаха трима състезатели с равен брой точки, по 40 – втори, заради по-добро класиране във втория манш е Йонут Корбея (Румъния) с Ямаха, Георги Георгиев със Сузуки е трети, а четвърти остана Кристиян Ангелов с Ямаха.

Въпреки тежкото трасе нямаше нито един сериозен инцидент, като зрителите останаха много доволни от началото на шампионата по време на Гран При Поморие 2015.