ОФК „Поморие” и ФК „Черноморец” – Бургас няма да се обединяват

Във връзка с появилата се в медиите информация, че ОФК „Поморие” ще продаде лиценза си на „Черноморец” – Бургас след края на първенството за „Б” група,  се получи официална информация от Община Поморие, която гласи, че тези твърдения не отговарят на истината.
Общинският футболен клуб е създаден през месец септември 2012 година с цел да се възстановят футболните традиции на Поморие. В момента клубът е на върха в първенството на Югоизточна „В” група и показва отлични резултати.
„ОФК „Поморие” ще продължи да се развива като самостоятелен общински футболен клуб и ще развива дейността си в Поморие. Нашата цел в момента е класиране в „Б” група и сме на крачка от това да я изпълним. Нямаме намерение да се обединяваме с други клубове. В „Б” група ще участваме като ОФК „Поморие” – заяви кметът на Община Поморие Иван Алексиев по повод изтеклите в медиите неверни твърдения.

10 Отзиви

  1. Общинският футболен клуб е създаден много преди 2012 г.!
    Дори на собствената си страница ОФК не отделя нужният респект към миналото освен с три изречения, че на всичкото отгоре не знаят и годината на основаването му!
    Възстановяването му като Общински през въпросната година е съвсем друго и няма как да съчетаваш традиции и новосъздадено нещо си!

    • поморие

      Напълно съм съгласен. Ето информация от Уикипедия, публикувана във фен страницата на ОФК Поморие, но следва да се припомни, че миналата година се честваха 90 години футбол в нашия град. Трябва да се проучи историята. Г-жа Валя Георгиева може и да помогне в това отношение, а също и историческият музей! Трябва да се гордеем с историята си, Поморие е град с футболни традиции все пак!
      Много е откъслечна информацията за клуба, представена и то на официалния сайт на клуба, който следва да служи като еталон!

      "ОФК Поморие е футболен клуб от град
      Поморие. В момента отборът участва в Югозападната „В“ група.

      До 2015 г. Поморие има в клубната си история общо 9 сезона в „Б“ група. Най-големият успех на клуба в турнира за Купата на България е достигането до финал през 2010 г., който е загубен с 0:1 от Берое (Стара Загора). През сезон 2010/11 отборът, под името Черноморец, завършва на второ място в Източната „Б“ група и след успешен бараж печели промоция за „А“ група за първи път в своята история. От БФС обаче не дават лиценз на тима за участие в елита, тъй като по това време е със статут на сателит на Черноморец (Бургас).
      Клубът е създаден през 1934 г., когато тогавашните няколко местни клуба в Поморие се обединяват под името Шипка. През 1944 г. отборът приема името Николай Лъсков. През 1980 г. се преименува на Черно море, а от 1995 г. до 2009 г. носи името на града.

      Отборът печели „В“ футболна група през сезон 2003/04 под името Поморие. През същата година става и носител на Купата на Аматьорската футболна лига. През следващите два сезона се състезава съответно в обединената и Източната „Б“ група, но през 2006 г. отново изпада във „В“ група. През 2009г. за втори път е носител на Купата на Аматьорската футболна лига.
      Черноморец (Поморие)

      През юли 2009 г. ФК Поморие се обединява с ПФК Нафтекс (Бургас) под името Черноморец и получава право на участие в Източната „Б“ група.[2] Клубът става сателит на елитния Черноморец (Бургас), а за треньор е назначен Петър Хубчев. През сезон 2009/10 втородивизионният Черноморец (Поморие) прави забележителен рейд в турнира за Купата на България, където отстранява последователно Ботев (Криводол), Дунав (Русе), Ботев (Враца), Миньор (Перник) и Калиакра (Каварна), класирайки се за финала на надпреварата.[3] На 5 май 2010 г. Черноморец (Поморие) губи директния мач за трофея с 0:1 от Берое (Стара Загора).[4]

      През следващият сезон 2010/11 Черноморец (Поморие) завършва на второ място в Източната „Б“ група след Лудогорец (Разград) и се класира на бараж за влизане в „А“ група. В плейофите отборът първо побеждава с 2:1 втория в Западната „Б“ група Спортист (Своге), а след това надиграва с 3:0 завършилия на 14-о място в „А“ група Видима-Раковски (Севлиево). Въпреки това, клубът не е допуснат до участие в „А“ група, тъй като не получава лиценз от Лицензионната комисия на БФС. Като причина за отказа, от комисията изтъкват липсата на представени доказателства от клуба за наличието на несвързани лица в управлението на Черноморец (Поморие) и Черноморец (Бургас), който участва в елита.[5]

      През сезон 2011/12 Черноморец (Поморие) завършва на 5-о място в Източната „Б“ група. През юни 2012 г. клубът не получава професионален лиценз от БФС и е изваден от втория ешелон.
      ОФК Поморие

      На 15 септември 2012 г. клубът се пререгистрира на ОФК Поморие. Отборът запазва детско-юношеската школа на Черноморец (Поморие), а другият поморийски отбор ФК "Анхиало" играе като мъжки отбор на ОФК "Поморие". През сезон 2013/2014 ФК "Анхиало" отстъпва мястото си на ОФК "Поморие" – мъже. Така ОФК "Поморие" се сдобива с мъжки отбор в А ОФГ Бургас. През сезон 2014/2015 г. ОФК "Поморие" получава правото да играе в Югоизточната "В" АФГ, взимайки правото на участие на спечелилия промоция отбор на "Странджа-Агрокорн" (Средец)."
      https://bg.wikipedia.org/wiki/ОФК_Поморие

  2. димитър

    Много интересно как ще се развива ОФК Поморие,като взима футболисти от цялата страна за сметка на своите юноши ли.И как само го е написал Помориеца взема лиценза на спечелелия баража за В-група Странджа Грудово и как го взе подариха ли ни го замениха ли го много интересно и да не се чудете ще ви кажа как платиха на играчите от Странджа по 700лв.,купиха им по един бокс екипировка Живова и платиха на Грудовчани по 200лв за домакинската си победа срещу тях във А-областна група.Еми страхотно голям отбор няма що,като гледам кво става в долните нива на футбола в Бг смятайте кво става нагоре.И да не си помислите че само ще критикувам мисля да похваля отбора и играчите да супер играят водачи са в групата нека влязат по горната група и тогава ще видите истинското им лице и това на ръководителя им как се уреждат мачове хихих айде наздраве и да ви е честита Б група.

    • Не може да се развива футбол с данъците на гражданите, освен ако Общината не открие залежи на газ или петрол под стадиона! Не може да се развива спорта с кюфтета и кебапчета! Не може да се развива даден футболист, ако това не му е професия! Проста схема за ограбване на хората от властта!
      А иначе написаното от Поморие е всъщност копирано от уикипедия и дава линк най-отдолу, която информация би следвало да е на официалната страница на клуба!
      А още по-интересното, е че 99,5% от постиженията, които се споменават са постигнати когато клубът е бил частен, а не общински!
      Господин Кмета и Господата от управлението на клуба ще издържат ли от собствения си джоб отбора, ако той влезе в А група?
      Ако искате да е Общински развивайте ДЮШ и след 5 години може да помислите за мъжки отбор, като през това време му търсите "благодетел" за да може да го издържа!

  3. димитър

    Абсолютно съм съгласен Петре,обаче има едно голямо Но,кво мисли г-н Кмета и г-н Ралев по въпроса.Тях ако ги питаш футбол с поморийци не става.
    Е ако има някой като Събев може и да стане за 2,3 5 или там колкото си години искат обаче на стадиона ще ходят 50човека,жалка картинка. Нека играят само поморийци с няколко качествени попълнения за да видим обратна страна на медала ама стратега не пуска аванта.Така като гледам как вървят нещата скоро и ново попълнение ще има клуба бас държа че не можеш да познаеш името му.

  4. поморие

    Защо на други места-напр. в Созопол се случват нещата и си имат отбор в Б група, по-голям и модерен стадион от нашия, а в Поморие нищо не се случва? Никой не спряга името на ФК Созопол за обединение и взимане на лиценза, а и Созопол е няколко пъти по-малък от Поморие. Калоян Панайотов също взимаше масово чужди играчи, за да угоди на Киряков (мръсника) и на Балъка (най-големият балък в родния футбол). Тогава, когато са постигнати въпросните победи, клубът беше частен, но не и независим, не поморийски изцяло! Ходихме напразно и в Сливен на 2 баража. Пешо Златанов като кмет не се интересуваше от спорта, а само от заменки!

    • 1. ФК Созопол, а не ОФК. Стадиона може и да е на Общината, но отбора се издържа от "благодетел", а не от данъци!
      2. Общината направи проект за реконструкция и модернизация, а не като при нас, да го изринат заради един хотел, който едвам се разплаща с работниците си!
      3. Ако искаме да издържаме професионален футболен клуб, дали ще наема чужди футболисти или ще използва тукашен контингент е все едно! Правилата на БФС и УЕФА са еднакви за всички, които искат да участват в "Б" или "А" група и т.н.
      4. Когато клубът е "зависим" от постъпления в бюджета, то неизменно той трябва да бъде съобразен и с икономическите предпоставки за издръжката му за 2 години!
      5. В същото време стагнацията се засилва за сметка на постъпленията от данъци, властта изземва функции прилежащи на икономиката и на стопански субекти, които би следвало да са граждани, а не управници избрани да правят политика, а не бизнес!

      • поморие

        Кой е този благодетел на Созопол? Президент е кметът! Созопол по-богат ли е от Поморие?
        Да се построи нов стадион в Поморие, където капацитетът, тревата и др. да отговарят на изискванията!
        Освен това по отношение на сайта на клуба ни-Арестидов го е направил до простичък, но и при това положение нашите госпожи и господа на стадиона имат проблеми с управлението му, докато заплатите им текат! Бъкани са новините с граматически грешки – и това ми било "ОФИЦИАЛЕН" сайт!

        • Там е същият батак като тука, че даже и по зле.

          • поморие

            Ето кой е собственик на ФК Созопол Stop disCRIMEination in front of the University fir National. and World Economy!