Данъчното споразумение със САЩ предизвика буря в парламента

Законопроектът за ратификация на споразумението между България и Съединените щати за подобряване на данъчното законодателство, с което страната ни трябва да предоставя данъчна информация на американските власти, бе приет на първо четене със скандал, съобщава БНР.

Със споразумението се изгражда глобална система за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации и на участващите държави и задължения на всички финансови институции да предоставят информация за всички сметки на американските данъкоплатци и на чуждестранни дружества, които са контролирани от американските данъкоплатци. С това споразумение управляващите искат да скрият сметки на определени хора в американски банки, каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков: „Ако ставаше въпрос за някакво споразумение с Русия, десницата щеше да изпадне в амок. Днес мълчат, ослушват се като гугутчици. И нищо не казвате, как се отнасяте към това очевидно нереципрочно споразумение, или какво казвате? – щом е със САЩ, то е добро споразумение. Съветският слон по-голям приятел на българския слон, нали?”, цитира Кросс.

Опозицията се противопостави на предложението на заместник-председателя на парламента Димитър Главчев, ратификацията да мине и на второ четене. След скандала бе решено второто четене на закона да остане за след празниците.