Десета книга и международно признание

В чест на Празника на град Поморие 6 май – Гергьовден, Черньо Чернев, автор на книги с християнска тематика, отново ни изненада. Излиза от печат неговата десетата юбилейна книга с амбициозното заглавие „Глаголицата – азбука на Бога или капсула на времето“. Тя определено ще порази вниманието на неговите читатели с неочакваните постулати, нарушавайки общоприетите канони, свързани с възникването на българската азбука- Глаголицата.
Книгата е плод на близо 30- годишни изследвания, при които авторът е посетил различни библиотеки и музеи по света, както и резултат от близо 40- дневното му пребиваване в Мала Азия, Сирия и Египет през есента на 2014 година.
Увлекателно и съвсем разбираемо, той подсказва за своите намерения да се докосне до тази все още неразгадана азбука, която е служила и за секретната кореспонденция в светата Църква в ония далечни за нас времена. Намирането на манастира Полихрон някъде в далечна Мала Азия е очаквано събитие, още повече, че след 1200 години се установява, че името на този манастир е било сменено на Арбекиус. Становищата и анализите на световни учени и институти разкриват част от закодираните послания на тази азбука създадена не без помощта на Сина Господен. Както сами признават летописците в житията на двамата свети братя, тя е подсказана отгоре свисше.
Международното признание за нашия съгражданин идва от удостояването му със званието „Член-кореспондент на Международната академия по българознание, иновация и култура“. Следва определянето му да регионален представител на Академията МАБИК в Бургас и официалното му приемане в края на февруари 2015 г. от Областния управител на Бургас за връчване на акредитивните писма. Черньо Чернев беше приет и от кмета на община Бургас Димитър Николов, който предостави офис за реализация на неговата културна и хуманна дейност.
Авторът е получил покана за участие със свой доклад „Езикът, религията и националното съзнание в основата на държавността“ на Международната научна конференция „Русия-България“, която ще се проведе от 7 до 17 юни в град Уляновск, Руската федерация. През тази година следват и други лични покани от престижни чуждестранни университети и институти от Европа и САЩ.
Две неправителствени организации в Поморие- Фондация „ 25 века Поморие“ и Славянското дружество са отправили съвместно писмо-предложение до кмета на община Поморие и председателя на Общинския съвет Поморие с вх.№ 91-205-2/03.04.2015 и вх.№ ОС-208/ 03.04.2015 г. за удостояване на Черньо Чернев със званието: „Почетен гражданин на Поморие по случай 70-та му юбилейна годишнина. Най добрият атестат за него освен признанието в научните среди е и написването на три книги посветени на Поморие и десетките предложения за културни програми в т.ч. идейните проекти за Параклиса на ловците на вятъра и Паметник на „Св.Георги Победоносец“.

CERNEV_10-korica